Valitsuse eraldatud lisaraha oli põllumeestele kui oodatud vihm

Siret Kotka
, Riigikogu rahvastikukriisi lahendamise probleemkomisjoni esimees (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka-Repinski.
Siret Kotka-Repinski. Foto: Erakogu

Tänavuse aasta kevad ja suvi on olnud ilma poolest erakordsed. Viimaste kümnendite pikim põud on pakkunud inimestele meeldivat suvitusaega, kuid paraku on asjal ka oma varjupool. Põldudel ja niitudel valitsev kuivus on seadnud meie põllumehed väga raskesse olukorda. Erinevalt mõnedest varasematest aastatest ei ole nad oma murega aga üksi. Oma abikäe on ulatanud vabariigi valitsus, kes on eraldanud põuakahjude leevendamiseks 20 miljonit eurot.

Sajandi suurim põud on jätnud jälje kogu Eestimaale. Tõsiste kahjukannatajate seast leiame ka Lääne-Virumaa põllumehed. Eesti rukkikuninga Hans Kruusamäe Moe kandis asuvad põllud said viimati vihma aprillikuus. Pika kuivaperioodi tõttu ei näe me seal tänavu lokkavat viljapõldu, vaid hoopis mõnesentimeetriseid orasid püsti seismas. Kuid see on vaid üks näide paljude seast.

Erakordselt kuival kevadel oli näiteks maikuus sademeid 60 protsenti vähem kui tavapärasel aastal. Taoline põud ei jätnud kuiva pinnasesse külvatud viljale lootustki. Sõltuvalt piirkonnast võib 30–70 protsenti viljasaagist jääda tänavu üldse saamata. Peale vilja ei saanud hoogu sisse ka heinakasv. Vilets saak halvendab loomasööda kvaliteeti. Halvimal juhul sööta ei jätku ja loomapidajatel tekib raskusi karja ületalve pidamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles