Estonian Celli Kunda heitveetoru remonditakse hiljemalt aasta lõpuks

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Cell.
Estonian Cell. Foto: Marianne Loorents

Haavapuitmassitootja Estonian Cell loodab Kunda lahes asuva süvamerelasu toru remontida hiljemalt tänavuse aasta lõpuks.

Kuid soodsate mereolude puhul võib toru avariiremont lõppeda ka septembri lõpuks, ütles Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe.

Seejuures pole praegu veel teada, kui palju heitveetoru parandus maksma läheb. "Kuna jätkusuutliku lahenduse projekt on alles koostamisel, ei oska parandustööde lõplikku maksumust hetkel veel hinnata," sõnas Lahe.

Estonian Cell sai toru lekkest ligi kilomeetri kaugusel kaldast teada möödunud aasta 20. detsembril keskkonnainspektsiooni kaudu. Süvamerelask peaks toimuma 2,4 kilomeetri kaugusel kaldast.

Ettevõtte tellitud tuukriuuringud kinnitasid, et toru ei olnud algselt avastatud lekete kohas projekti kohaselt merepõhja sees ega pinnasega kaetud. Lisaks keskkonnainspektsiooni tuvastatud lekkekohtadele ilmnes tuukriuuringutest, et toru oli purunenud veel mitmest kohast esmaselt teatavaks saanud lekkekohast mere suunas. Tuukriuuringute tagasiside alusel on purunemiskohti 13, lisaks on toru ots nii-öelda paindes.

Paralleelselt avariiremondi korraldusega on ettevõte tellinud eksperdihinnangu jätkusuutliku lahenduse tagamiseks toru eeldatud 50-aastase eluea jooksul.

Kundas asuv Estonian Celli haavapuitmassitehas alustas tootmist 2006. aastal. Ettevõte toodab kõrgekvaliteedilist kemi-termo-mehaanilist haava puitmassi, mis eksporditakse täielikult Euroopa ja Aasia riikidesse. Estonian Celli ainuomanik on Austria juhtiv paberitööstusettevõte Heinzel Holding GmbH.

2017. aastal kolmekordistas haavapuitmassitootja oma puhaskasumi 10,9 miljonile eurole ning ettevõtte müügitulu kasvas samal ajal aastaga 9,3 protsenti 80,7 miljonile eurole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles