Põud jõuab meie kõigi toidulauale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HKSCAN Eesti juht Anne Mere.
HKSCAN Eesti juht Anne Mere. Foto: Meelis Meilbaum

Küllap on kõik eestimaalased viimase kuu aja jooksul mööda Eestit ringi sõites imetlenud heinapalle teeäärsetel põldudel ja nende otsas isegi pilte teinud. Mina leidsin end tänavu aga mõttelt, et teeveertel vedeleb terve varandus: kui veel mõni aeg tagasi oli heinapalli hind viis eurot, siis tänavu ulatuvad hinnad isegi 50–60 euroni.

Tänavune suvi on olnud tavalisele inimesele õnnistus, põllumeestele õnnetus, mis hakkab viljahinna järsu tõusu tõttu õige pea paratamatult mõjutama ka meie toidukorvi ja -lauda.

Kuigi Eesti eri piirkondades on põua mõju põllusaadustele erinev, saadakse praeguste prognooside järgi põllult kätte tavapärasest 30–50 protsenti vähem saaki. Samasugune on olukord ka meie lähiturgudel, tegelikult kogu Euroopas. Poole sajandi suurim põud jättis endast maha valusa märgi, mis hakkab lähikuudel, hiljemalt oktoobris, mõjutama pea igat tarbijat, sest rohusööt ja teravili on toiduainete väärtusahela peamised toorained ning loomasööda hinnatõus tähendab kodumaise kauba kõrgemat hinda ka poodides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles