Miks lakub koer mune? (1)

Merly Raudla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Kuusik.
Marti Kuusik. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Sest ta suudab, kõlab teadaolev rahvanaljandlik vastus.

Miks katkestatakse Rakvere volikogu otsusega Rakvere gümnaasiumi 80-aastane elulõng ja pannakse alus suuremahuliseks linnaehituslikuks moonutuseks? Sest senitundmatud idee autorid suudavad seda ...

Sellised mõtted tekkisid, kui lugesin eelmisel nädalal iga rakverlase postkasti saadetud linnavalitsuse üllitist Rakvere Sõnumid. Seal on esitatud halenaljakas niinimetatud erinevate asukohtade võrdlev analüüs. Kriitiliselt tähtsaid valikukriteeriume ei ole paraku esindatud.

Kõige tähtsam. Vabaduse 1 ajaloolises koolimajas tehtud Rakvere gümnaasiumi järjepidevast ajaloost tulenev väärtus ei ole kalkulatsioonides üleüldse mitte kuidagi esindatud.

Linnavalitsuse ette pandud variandil Koidula 11b olevat seitse plussi, mitte ühtegi miinust.

Ajaloolisel gümnaasiumihoonel olevat neli plussi ja kuus miinust.

Täielik tasakaalustatus.

Kurioosumina on plussiks asjaolu, et Koidula 11b detailplaneering on kehtestatud.

Oleme aasta aega rääkinud, et üks ei ole eriline valik. Loogiliselt kaalumise vääriline valik Vabaduse 1 on kunstlikult jäetud algusest peale halvemasse olukorda.

Niinimetatud analüüsi autorid, kuidas söandate käsitöömaja asukohta märkida Vabaduse 1 puudusena? Pidime täna oma otsuses olema ju vabad.

80 aastat järjepidevat gümnaasiumihariduse ajalugu Rakvere gümnaasiumi hoones pole mitte ühegi reaga võrdluses üleüldse mingi väärtusena esindatud.

Algusest peale, alates eelmise aasta aprillist, on toimunud teadmata ringis tehtud otsuse vormistamine.

Otsus on juba tehtud. See tehti Koidula 11b planeeringu algatamisega, see tehti käsitöömaja asukoha määramisega. Sisulist arutelu selle üle, kuidas saavutada kolm eesmärki korraga, pole kunagi olnud. Need eesmärgid oleks olnud niisugused: kasutada edasi 80 aasta jooksul laotud haridusloolist müüti; saada riigi abiga moodne õpikeskkond kas siis põhikoolile või gümnaasiumile või mõlemale ning mitte moonutada linnaruumi vaadete sulgemise, Koidula tänava läbilõikamisega ja linnaehituslikult mittesõbraliku teravnurkse väljaku tekitamisega.

Osa volinike nimel teatan, et me ei saa kuidagi osaleda tänases sügavalt pseudodemokraatlikus otsustusprotsessis, aidates teha rumalat, kuid näiliselt demokraatlikku otsust.

Lugupeetud kolleegid, otsus on teadmata autorite poolt kitsas ringis ära tehtud juba eelmise aasta aprillis, kui äkki sadas ei tea kust linnavalitsusse ettepanek esitada volikogule Koidula 11b planeeringu algtamine.

Me ei aita teid selle halva otsuse vormistamisel. Jäägu see roll ajaloos jäägitult teile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles