Talumehe kohvipurk

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgsema külast pärit kohvipurk.
Jalgsema külast pärit kohvipurk. Foto: Marianne Loorents

Esimesed tõendatud materjalid kohvi valmistamisest pärinevad 15. sajandist, mil kohvipuu taimi eksporditi Etioopiast Jeemenisse. Sealt levis kohvi kasvatamine edasi Pärsiasse, Egiptusesse, Süüriasse ja Türki.

Kaks sajandit hiljem jõudis kohv tänu rännumeestele Türgist Euroopasse. Esimeseks riigiks, kus kohvi jooma hakati, oli Itaalia. Kuigi esialgu suhtuti Euroopas kohvisse hirmu ja ettevaatlikkusega ning vaimulikkond palus joogi levikut isegi paavstil tõkestada, levisid kohvikud ja kohv kiiresti üle Euroopa. 17. sajandi lõpuks võis kohvi leida juba kõikidest Euroopa riikidest, sealhulgas Eestist.

On teada, et esialgu laideti Eestis kohvijook maha. Talupoegadele oli vilja- ja sigurikohv oakohvist taskukohasem ja kättesaadavam. Aga kuuma jooki tehti ikka ning joogi valmistamiseks vajalikku puru oli vaja ju kusagil hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles