Kooliaasta algus toob endaga viiruspuhangud

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harjumus liikuda tuleb suvevaheajast võtta kooliaastasse kaasa.
Harjumus liikuda tuleb suvevaheajast võtta kooliaastasse kaasa. Foto: Sille Annuk

“On teada, et inimesel on kurgus ja ninaneelus palju baktereid ja viirusi. Tavaliselt saab organism neist jagu, ilma et me seda ise märkakski. Haiguse põhjustavad need siis, kui inimese organism nõrgeneb. Näiteks inimene külmetub. Külmetushaigus võib kallale tulla, kui jalad saavad märjaks või kui laps on pikast õppepäevast ja trennidest pidevalt väsinud,” kõneleb apteeker. Haigestumist põhjustab seegi, kui keha läheb tihenenud suhtlemisest ja reeglite järgimisest stressi, samuti on põhjuseks vähenenud unetunnid.

Apteeker selgitab, et kui viirused on lapse pikali niitnud, siis tuleb kõigepealt anda lapsele puhkust. “Samuti on soovitatav juua pärnaõie-, kibuvitsa- või nurmenukuteed, loputada nina meresoolalahusega, mis aitab viirused välja tõrjuda,” räägib apteeker ja lisab, et abi on ka kahenädalasest piimhappebakterite kuurist. “Selleks sobivad näiteks segud, mis on mõeldud spetsiaalselt immuunsuse tugevdamiseks ja kuhu on lisatud tsinki. Teise toetava ja paranemist kiirendava vahendina võiks kasutada ternespiimast eraldatud antikehasid laktoferriine,” soovitab Margot Lehari.

D-vitamiinil on meie organismis väga oluline roll ja selle taset tuleks kontrollida hiljemalt kaheksa nädalat pärast augustikuud.

“Loomulikult peab toituma tervislikult, sööma piisavalt piimatooteid, linnuliha ja muna, et organismil oleks ehitusmaterjali ehk valke, millega immuunsusrakud omakorda toimetavad,” räägib Lehari. Vajalikke vitamiine ja mineraalaineid sisaldav toit aitab hoida korras ka silmade tervise. Ka soovitab apteeker õpetada lapsi koolist tulles kohe korralikult seebiga käsi pesema.

Tugeva tervise nimel ei tohiks unustada värskes õhus liikumist, enne trenni minekut väikest toidupala ja kehale ka paraja puhkuse andmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles