Rannar Vassiljev: Rohkem julgust vastutada!

Rannar Vassiljev
, riigikogu liige, Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Vassiljev.
Rannar Vassiljev. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Teisipäeval helistasid mulle mitu hämmeldunud tuttavat Rakverest, kes olid lugenud Virumaa Teataja intervjuud ASi Rakvere Soojus nõukogu esimehe Roman Kusmaga. Pealkirjast “Karmilt tõusev soojahind ärritab kõiki” võis eeldada, et keskendutakse sooja hinnatõusu põhjustele ning vastutajad püüavad olukorda selgitada. Selle asemel üritati kaks aastat tagasi lõpetanud nõukogu ning ennekõike mind süüdistada kõikvõimalikes hädades. Minus see siiski hämmingut ei tekitanud. Avan lühidalt tolle kentsaka intervjuu tagamaid.

Kütte hind tõusis Rakveres viimati üle kolmekümne protsendi. Sellele on tähelepanu juhtinud ka ajakirjandus (Virumaa Teataja 08.09.11). Sotsiaaldemokraatidest linnavolikogu liikmed esitasid sellekohase arupärimise Rakvere linnapeale, kes kuulub reformierakonda nagu ka intervjuu andnud ASi Rakvere Soojus nõukogu esimees. Sellele arupärimisele tuli vastus anda kolmapäevasel volikogul. Päev enne ilmus mainitud intervjuu …

Kui tõsistele probleemidele sisulisi vastuseid anda ei osata või ei taheta, kasutatakse poliitikas tihti teiste süüdistamise võtet. Sealjuures ei ole tavaliselt tähtis faktitruudus ning ei kehti ka üldtunnustatud loogikareeglid. Üks, kes seda Eestis tihti praktiseerib, on reformierakond. Varem see Rakvere poliitilise kultuuri juurde ei kuulunud, aga alates eelmise aasta augustist on Rakvere poliitkultuur kahjuks paljuski muutunud. Eriti agarad “uuenduste” linna toojad on olnud värsked reformierakondlased.

Ka antud intervjuu puhul polnud kesksel kohal faktid või loogilised järeldused. Kõiki intervjuu puudusi ei saa kahjuks leheruumi puudusel põhjalikult selgitada, mistõttu keskendun vaid osadele.

Ma ei ole linnapea ega ka ASi Rakvere Soojuse nõukogu liikmena öelnud, et Päikese tänaval hakkpuidul töötava katla avamisega linna soojamajanduses kõik hästi oleks. Küll aga seda, et tegu oli väga vajaliku ja olulise sammuga, millele pidi vastavalt omal ajal korraldatud hanke tulemustele järgnema samasugune. Kahjuks pole see uue nõukogu kaheaastase töö tulemusel veel senini realiseerunud. Loodame, et kunagi realiseerub.

Samuti ei vasta tõele väide, nagu mõjutaks rajatud hakkpuidukatlamaja hinda üksnes suvel, mil tarbimine on väike. Piirhinna määramisel lähevad arvesse kogu perioodi jooksul toodetava sooja maht ja hind, mis teisisõnu tähendab, et hakkpuidust saadav soodsam hind kehtib läbi aasta sellest sõltumata, kas taastuvenergia osakaal konkreetsel küttekuul on suurem või väiksem keskmisest.

Arusaamatuks jääb ka etteheide, et uus katlamaja sai liiga väike. Nimelt nagu eespool mainitud, oli riigihanke võitnud ettevõttel plaanis lisada tootmisvõimsust uue katlamajaga. Samuti on Rakvere Soojus olnud avatud uute võimalike soojatootjate pakkumistele, et ka edaspidi gaasi asemel kütmiseks taastuvenergia osakaalu kasvatada.

Tollane üleminek hakkpuidule oli esimene samm taastuvenergia kasutamisel Rakvere soojatootmises. Võib öelda, et see oli esimene suurem muutus ettevõttes kümnendi jooksul. Tõsine diskussioon oli ka ettevõtte enda koostootmisjaama rajamise üle, kuid kõrge maksumus (100 miljonit krooni) ning asjaolu, et see oleks linna laenuvõimalust piiranud, eelistasime erasektorilt hanke korras ostetavat taastuvenergiast toodetud kütust. Intervjueeritava poolt välja käidud idee, et linn oleks võinud anda soojaettevõttele garantiisid, on aga seadusvastane.

Intervjuus väidetakse, et minu nõukogu liikmena ametisoleku viimastel tundidel tehti otsus pikendada juhatuse esimehe lepingut. Roman Kusma on hästi teadlik, et sel ajal olin ma linnapea ega kuulunud ettevõtte nõukogusse ning minu jaoks tuli otsus üllatusena. Oleme sellest varem korduvalt vestelnud.

Olles kursis soojatootmise muredega, saan ma inimlikult aru, et sääraste hinnatõusude selgitamine on ebamugav. Olen seda ise korduvalt tegema pidanud. Samas ei arva ma, et süü veeretamine teistele oleks konstruktiivne ja eetiline. Pigem võiks tänane ettevõtte nõukogu keskenduda sellele, et taastuvenergia osakaalu tõstmine Rakvere soojatootmises jätkuks ja lisaks süüdistustele midagi reaalselt ka valmis tehtud saaks. Ikkagi pea kaks aastat juba ametis oldud …

Kui saan selleks kuidagi nõu või selgitustega abiks olla, siis teen seda meeleldi, aga eelistaks kasutada selleks telefoni, e-maili või silmast silma vestlust, mitte taas ajaleheveergusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles