PRIA-st saab taotleda toetust maapiirkonna majanduse mitmekesistamiseks

Merly Raudla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toetust võib saada ehitamiseks, ehitiste parendamiseks ja taristu rajamiseks, masinate ja seadmete soetamiseks ning paigaldamiseks.
Toetust võib saada ehitamiseks, ehitiste parendamiseks ja taristu rajamiseks, masinate ja seadmete soetamiseks ning paigaldamiseks. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

10.–17. septembril on ettevõtjatel võimalus taotleda PRIA vahendusel investeeringutoetust projektidele, mis aitavad mitmekesistada maapiirkonna majandustegevust väljaspool põllumajandustootmist. Alates 3. septembrist saab taotlust e-PRIA-s eeltäita.

Maaelu arengukava 2014–2020 (MAK) meetme 6.4 eesmärk on maaettevõtluse mitmekesistamine ja arendamine eelkõige keskustest eemale jäävates piirkondades. Selle toetuse abil tehtavad investeeringud aitavad luua maal püsiva majandusliku baasi ning soodustavad sobivate ja atraktiivsete töökohtade loomist.

Toetust investeeringuprojektile võivad taotleda nii põllumajandusettevõtjad kui ka muude valdkondade mikroettevõtjad, kes kavandavad oma tegevuse arendadamist maal. Lisaks on käesolevast taotlusvoorust alates võimalus toetust taotleda ka avaliku sektori põllumajandusettevõtjatel.

Toetust võib saada ehitamiseks, ehitiste parendamiseks ja taristu rajamiseks, masinate ja seadmete soetamiseks ning paigaldamiseks, samuti rändkaupluse ja selle sisustuse jaoks ja veel mõnel otstarbel. Abikõlblike kulutuste ning taotlejale esitatavate nõuete kohta on info meetme määruses. Selgitavat teavet pakub ka PRIA veebileht.

PRIA arendusbüroo juhataja Rauno Aun soovitab taotluse eeltäitmisega e-PRIA-s varakult alustada, et vajadusel jääks piisavalt aega andmeid ja dokumente täpsustada. "Taotluse täitmisega üheaegselt toimuvad infosüsteemis mitmed automaatsed kontrollid, seega on oluline, et riiklikes registrites oleksid taotlejat ja taotlust puudutavad andmed korrektsed," selgitab ta.

Käesoleval MAK-i perioodil on maaelu mitmekesistamise toetusmeetme eelarve 57 miljonit eurot, sellest 17 miljonit on eraldatud käesolevaks taotlusvooruks.

Põllumajandusettevõtjatele ja avaliku sektori põllumajandusettevõtjatele on tänavu eraldatud seitse miljonit eurot ja  mittepõllumajanduslikele ettevõtjatele 10 miljonit eurot. Toetuse piirmäärad ja projekti rahastamisel nõutav omaosalus sõltuvad taotleja tegevusvaldkonnast. Toetust rahastatakse Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest.

PRIA hindab kõiki taotlusi meetme määruses sätestatud hindamiskriteeriumide alusel, millega kehtestatakse ka hindepunktide lävendid taotluse rahuldamiseks. Toetused määratakse nõuetekohastele ja vähemalt minimaalsed hindepunktid saanud taotlustele. Kui selliste taotluste summa ületab vastava sihtgrupi eelarvet, määratakse toetused hindamisel saadud paremusjärjestuse alusel. Otsused kinnitab PRIA hiljemalt 8. veebruariks 2019.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles