Türi valla elanikud tõrjuvad kavandatavat hiigellauta

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvakoosolek. Pilt on illustratiivne.
Rahvakoosolek. Pilt on illustratiivne. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Ligi sada Taikse ja Mäeküla püsielanikku on saatnud Türi vallavalitsusele kirja protestimaks osaühingu Estonia kava vastu rajada Taikse külje alla suurfarmikompleks 2 700-le veisele.

Osaühingu Estonia nõukogu esimees Jaanus Marrandi kinnitas neljapäeva õhtul Taikses toimunud rahvakoosolekul, et lõpliku asukohavaliku tegemisel arvestatakse keskkonnamõjude uuringu tulemusi. Türi vallavalitsusel farmi asukoha suhtes praegu seisukoht puudub, vahendas "Aktuaalne kaamera".


1200-le lüpsilehmale ja 1500-le noorveisele mõeldud laudakompleks jääks 200 elanikuga Taikse küla keskusest kiviviske kaugusele, sealt levida võiv hais ja kärbsed ongi see mure, mis küla elanikud neljapäeva õhtul rahvamajja kokku tõi.


Türi vallavalitsuse liige Urmas Kupp ütles, et vald ei ole oma seisukohta kujundanud ja ollakse äraootaval positsioonil. "Ootame, mida toob keskkonnamõjude hindamine ja vaatame, millised on seal tulemused ning siis nende tulemuste põhjal teeme ka omapoolse otsuse."
Estonia nõukogu esimees Jaanus Marrandi ütles, et põllumajandustootmist ei saa käsitleda kitsalt vaid kui haisu levitajat, olulised on ka loodavad töökohad ja panus piirkonna arengusse.


Estonia ehitab Oisu külje all asuva Kõrtsi piimafarmi juurde biogaasijaama, mis peaks Marrandi sõnul haisu probleemi lahendama, sest seal hakatakse ka Taikse farmi lägast sooja ja elektrit tootma.
Türi valla territooriumil peetakse umbes 3500 veist. Kust jookseb taluvuse piir, kus intensiivne loomapidamine hakkab kohalike elanikke ja looduskeskkonda mõjutama, seda valla esindaja täna öelda ei osanud. (ERR Uudised)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles