Kuidas sõita paagitäie kütusega võimalikult pikk maa

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõusev kütusehind paneb mõtlema, kuidas ja millega võimalikult säästlikult sõita.
Tõusev kütusehind paneb mõtlema, kuidas ja millega võimalikult säästlikult sõita. Foto: Mailiis Ollino

Tõusev kütusehind paneb ahhetama, kui tööle kiirustan, ja peast käib läbi mõte soetada ökonoomsem auto. “Raiskavaid sõiduvõtteid kasutades on säästlikust sõiduvahendist vähe kasu,” nentis autokooli Autosõit eestvedaja Indrek Madar, ennekõike tuleks muuta sõidustiili.

Säästliku sõidu tagamiseks on kaks rusikareeglit: käikude planeerimine ja agressiivse sõidu vältimine. Liikluses peab jälgima, mis toimub sõiduki ees 300–400 meetrit kaugemal. Seda ­aitab teha õige pikivahe hoidmine: linnaliikluses vähemalt kaks sekundit ees liikuva sõidukiga. Kui juht suudab piki­vahet hoida piduripedaali kasutamata, võib vahe lugeda õigeks. Üleüldse tasub vältida täielikku peatumist.

“Märgates takistust, võtke jalg gaasipedaalilt aegsasti maha,” soovitas Madar. Nii on kütuse­kulu sisuliselt olematu ja hiljem ei ole vaja kiirust nullist taas­tada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles