Kõik peavad oma tegude eest ise vastutama

Roman Kusma
, ASi Rakvere ­Soojus nõukogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Kusma.
Roman Kusma. Foto: Arvet Mägi

Rannar Vassiljev kirjutas eelmisel nädalal arvamusloo “Rohkem julgust vastutada”, mis ilmus vastuseks minu intervjuule Virumaa Teatajas. Vassiljev süüdistab mind tema süüdistamises ja faktide väänamises või isegi nende puudumises. Ka heidab ta ette, et praegune ASi Rakvere Soojus nõukogu pole kahe aasta jooksul suurt midagi teinud.

Pärast soojahinna tõusust teatamist ilmus selle kohta ajakirjanduses hulk artikleid, osa neist ka vale infoga. Näiteks väitis kodanik Kasparov oma kirjutises Virumaa Teatajas, et Rakveres tõusis soojahind lausa 94 euro peale.

Septembri volikogu istungil esitasid sotsiaaldemokraadid linnapeale arupärimise soojahinna tõusuga seonduva kohta. Arupärimises ei soovitud aga selgitust, kuidas soojahind niisuguseks kujunes, vaid üheks küsimuseks oli, kes on Rakvere Soojuse nõukogu liikmed. See info oli sotsidele niigi teada, küll aga ei tea seda kõik linnakodanikud, kes parajasti kuhugi nõukogusse kuulub. Kui nüüd küsimuste vastused ajakirjanduses avaldati, siis sai selle info taustal näidata ASi Rakvere Soojus nõukogu liikmeid kui hinnatõusu põhjustajaid. Tegelikud põhjused, nagu me teame, on aga gaasihinna tõus ja ka kolme aasta tagused nõukogu otsused.

Kui Virumaa Teataja ajakirjanik Aarne Mäe minuga soojamajanduse teemal intervjuud teha soovis, olin meelsasti nõus selgitusi andma. Kohtusime, aga pärast paariminutilist vestlust sain aru, kui keeruline on infot, mida jagada tahtsin, sõnastada, ja tegin ettepaneku, et ajakirjanik saadab mulle küsimused kirjalikult.

Saingi järgmisel päeval ajakirjaniku küsimused ja intervjuu ilmus 25. oktoobri Virumaa Teatajas. Pean tunnistama, et küsimused olid päris krõbedad ja osa nendest väga konkreetselt Rannar Vassiljevi kui endise ASi Rakvere Soojus nõukogu liikme kohta hinnangut nõudvad.

Arusaamatu reageering

Mulle jääb arusaamatuks Rannar Vassiljevi järsk reageering minu suhtes – ei ole ju mina neid küsimusi küsinud. Kui ajakirjanik esitas mulle küsimuse, kas Rannar Vassiljev käitus populistlikult, püüdsin vastata võimalikult delikaatselt, mitte kedagi süüdistades, pigem vastupidi. Kohe esimese küsimuse vastuses kirjutan, et üks asi on anda hinnanguid eelmise nõukogu tegevusele täna ja hoopis teine asi mingil ajahetkel otsuseid vastu võtta, ja kui tahta päris erapooletut hinnangut eelmise nõukogu tegevusele, siis peaks keegi ajakirjanik enda jaoks asjad selgeks tegema – muidu on nii, et igaühel on oma vaatenurk ja arusaam.

Tänaseni pole kahjuks ükski ajakirjanik soovinud seda teemat lahata. Intervjuus vastasin ajakirjaniku küsimustele ja proovisin asju põhjalikult selgitada, kuna aga Vassiljevi artikkel jätab mulje, et teda kiusatakse taga ja sellel ajal kui tema Rakvere Soojuse nõukogusse kuulus, tehti seal suuri tegusid, siis otsustasin seda teemat veel kord laiemalt käsitleda ja nüüd siis faktidele toetudes.

Vassiljev kirjutab: “Kui tõsistele probleemidele sisulisi vastuseid anda ei osata või ei taheta, kasutatakse poliitikas tihti teiste süüdistamise võtet.” Mis poliitikas?! Ega me riigikogus ei istu ega mõtle välja skeeme, kuidas kellelegi ära teha. Oleme teise nõukogu liikme Rainer Miltopiga eluaegsed ettevõtjad ja poliitika on meie jaoks kolmandajärguline. Vastutame igapäevatööna oma ettevõtete käekäigu eest nii moraalselt kui materiaalselt, mida aga ei saa öelda elukutseliste poliitikute kohta. Ka Rakvere Soojuses toimuvasse suhtume täie tõsidusega. Antud teemat poliitikaga siduda ongi viis, kuidas tõelistest põhjustest kõrvale hiilida ja öelda, et näed, jälle mind kiusatakse. Kui saime Rainer Miltopiga aru, millise supi sisse sattunud oleme, siis otsustasime, et teeme endale kõik, mis soojamajandust puudutab, selgeks ja sööme selle supi ära.

Esimene kolmandik Vassiljevi artiklist on pühendatud rahva üldpoliitilisele harimisele: et näete, reformierakond teeb selliseid ja selliseid asju ja seal on üldse sellised pahad onud, eriti need värsked liitujad.

Kogu loo vältel oskas ta lugejale selgitusi jagades (lugejaga manipuleerides) anda osavalt edasi mõtet, et on sattunud jälle tagakiusatavaks. Samas rahustas ta lugejat, et olgu need rahulikud, tema on vana kala ja selliste asjadega harjunud. Vaat seda võib nimetada juba demagoogia kõrgpilotaažiks. Loed ja ei jõua ära imestada!

Vassiljev kirjutab, et minu intervjuus on kesksel kohal tema süüdistamine, mitte asjade selgitamine. Kuidas on võimalik midagi sellist väita, kui kogu intervjuu ongi üks suur selgitus soojahinna kujunemise ja muu Rakvere Soojusega seonduva kohta. Muidugi ei saanud ma oma vastustes eirata eelmise nõukogu tehtud otsuseid, sest vastasel juhul poleks lugejatel terviklikku pilti tekkinud. Ja kui on tehtud vigu, peab nendest ka rääkima.

Näiteks kolm aastat tagasi vastu võetud otsused mõjutavad praegust soojahinda väga konkreetselt. Kuidas saab tänane nõukogu vastutada eelmise nõukogu otsuste eest?! Igaüks peab vastutama oma tegude eest ise. Väga paljud inimesed on öelnud, et kuigi soojahind küll tõusis, said nad siiski lõpuks aru, kuidas see kujuneb, ja näiteks volikogu esimees soovitas oktoobris volikogu istungil kõva häälega, et kui kellelegi on midagi arusaamatu, lugegu Roman Kusma intervjuu läbi, seal on kõik vastused olemas.

Veel süüdistab Vassiljev oma artiklis, et praegune nõukogu pole kahe aasta jooksul suurt midagi teinud. Nende kahe aasta jooksul on kõige muu hulgas helbitud seda suppi, mille sõbrad Üllar Vaserik ja Rannar Vassiljev Rakvere Soojuses kokku keetsid. Ja kui Vassiljev ei saa siiani aru, et uus katlamaja on liiga väike, on see küll tema isiklik viga. Ma muidugi arvan, et küll ta ikka ise ka sellest aru saab, aga ei või ju seda enda veaks tunnistada. Kõik, kellega sellel teemal vestelnud olen, on veendunud, et see katlamaja on liiga väike, et linnas võiks soojahinda alandada. Küll aga oli see piisavalt suur, et selle taustal särada ja loosungeid välja hüüda. Võrdluseks, Aqva spaas on sama võimsusega katlamaja kui Päikese tänavale rajatu. Otsustage ise.

Ja nüüd faktidest ...

STOPP!

Tuleb laiendatud nõukogu

Tahtsin siinkohal hakata loetlema eelmise nõukogu ajal tehtud enam kui kummalisi otsuseid, aga kas on õige seda teemat ajaleheveergudel lahata? Nii ja naa. Ühtpidi on ju Rakvere Soojus linna enamusosalusega ettevõte ja kodanikke huvitab, kuidas on nende varaga käitutud, teistpidi on ajakirjanduse vahendusel asjade selgitamine näotu ja nii võibki vaidlema jääda.

Lõpetan siinkohal enda jaoks selle teema ajakirjanduses.

Kuna kaks aastat tagasi ei toimunud mitte mingisugust eelmise nõukogu poolset nn tööde üleandmist, siis kutsun lähiajal kokku laiendatud nõukogu koosoleku, kuhu saavad kutse ka ASi Rakvere Soojus eelmise nõukogu liikmed, et segadust tekitavad asjaolud lahti rääkida. Samuti saavad kutse ajakirjanikud. Annan koosoleku tulemustest kindlasti teada ka Rakvere linna kodanikele.

Samal teemal:

“Karmilt tõusev soojahind ärritab kõiki” (Virumaa Teataja, 25. oktoober)

“Rohkem julgust vastutada” (Virumaa Teataja,1. november)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles