Galerii. Arvo Pärt 83: palju õnne, Rakvere aukodanik!

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maestro Arvo Pärt läbi aegade.
Maestro Arvo Pärt läbi aegade. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Rakvere linna aukodanikul Arvo Pärdil on täna 83. sünnipäev. Soovime maestrole läbi Virumaa Teataja fotoarhiivi palju õnne.

Arvo Pärt on sündinud 11. septembril 1935. aastal Paides. Kolme aastat hiljem kolis ta koos emaga Rakveresse, kus möödusid tulevase helilooja kooliaastad. Helilooja on meenutanud, et Rakveres üles kasvades oli tal palju kasu oma kasuisa venna, pianist Aksel Heinrich Kuhlbergi (1910–1934) muusikaraamatukogust.

Seitsmeaastaselt hakkas Pärt harjutama klaverimängu kodusel tiibklaveril Sankt Peterburg. Ametlikke muusikaõpinguid alustas ta pärast teist maailmasõda Rakvere lastemuusikakoolis Ille Martini klaveriklassis, peaaegu kohe sündisid ka esimesed katsetused heliloomingu vallas.

Peale klaveri õppis ta muusikakoolis oboed, flööti ja löökpille ning mängis neid kooli orkestris. Muusikakooli lõpetas ta 1953. aastal. Üldhariduse sai Pärt Rakvere linna I algkoolis, seejärel õppis aastatel 1950–1954 Rakvere I keskkoolis.

Üks tuntumaid lugusid räägib sellest, kuidas Arvo Pärt oli koolipoisina rattaga tiirutades teinud ikka peatuse Keskväljaku ääres, kus saanud kõlarist kuulata raadiost lastavat klassikalist muusikat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles