Narvas avati Norra näitus “Plastprügi meres”

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus "Plastprügi meres" käsitleb suurt saasteprobleemi.
Näitus "Plastprügi meres" käsitleb suurt saasteprobleemi. Foto: Narva Kolledž

Plastprügi meres on nüüdisajal üks suurimaid keskkonnaprobleeme ja mereriigina on Norra võtnud juhtiva rolli ülemaailmsetes jõupingutustes mereprügiprobleemi lahendamisel. Narva kolledžis avatud näitus “Plastprügi meres” selgitab, kust on mereprügi pärit, juhib tähelepanu selle tagajärgedele ja pakub mõningaid lahendusi.

Igal aastal jõuab maailma ookeanidesse hinnanguliselt kaheksa miljonit tonni plastprügi. See arv kahekordistub aastaks 2030 ja neljakordistub aastaks 2050. Umbes 80–90 protsenti prügist on pärit maismaalt. Arengumaades, eriti suure majanduskasvuga maades, kasvavad ka prügikogused. Paljudes arengumaades ei ole toimivaid jäätmekäitlussüsteeme, mis hoiaksid ära plastprügi sattumise merre.

Norra valitsus on otsustanud asuda juhtima rahvusvahelisi aktsioone, mille eesmärk on võidelda plastprügi sattumisega merre, ning on 2018. aastal kahekordistanud toetust mereprügivastastele arenguprogrammidele 280 miljoni Norra kroonini. Eestvedaja roll tähendab ka teiste veenmist ja seepärast on Norra selles valdkonnas korraldanud hulga rahvusvahelisi algatusi. Näiteks kutsus Norra peaminister Erna Solberg ellu kõrgetasemelise jätkusuutliku meremajanduse kogu, mis koondab paljude mereriikide valitsusjuhte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles