Kolumn: lepitus võidab, vastandamine kaotab

Urmas Nõmmik
, Rakvere gümnaasiumi vilistlane, Tartu ülikooli õppejõud, Tamsalu valla elanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Nõmmik.
Urmas Nõmmik. Foto: Kristjan Teedema

Lähebki lahti. Valimisteni on jäänud vaid kuus kuud. Küllap juhtub siis Eestis ja maailmas ka asju, mis lisavad valimiskampaania ahju purukuiva ehk tundlikku küttematerjali. Saksamaal Chemnitzi linnas just midagi sellist juhtus. Tänaval tapeti inimene, süüdistatavad on hiljutised sisserändajad; migratsioonivastased liikumised kasutasid juhtunut massikampaania abil oma ridade koondamiseks. Koondusid ka äärmuslased, kõigepealt pesuehtsad neonatsid paremalt tiivalt ja nende vastu omakorda vasakäärmuslased. Oli demonstratsioone, leinamarss, miitinguid, lööminguid, kallaletunge.

Chemnitzi linna elanikud on rusutud, nende linn on muutunud poliitilise vastasseisu tallermaaks. Kõikjalt Saksimaalt ja laiemalt Saksamaalt on kokku rännanud inimesi, kes soovivad poetada heal juhul demonstratiivse pisara, halvemal juhul vehkida rusikaga. Linna elanikud on organiseerinud tõsiseid demonstratsioone, kus on inimesi kutsutud üles loobuma vägivallast. Saksa juhtpoliitikute hulgast on kuulda hinnangut, et tavaline ja enamasti rahumeelne riigikodanik, kes vaatab toimuvat suuresti kõrvalt, peaks nüüd oma häälel kõlada laskma. Tema võimuses on näidata, et enamus ei vägivallatse ega hävita, vaid mõistab probleemi ning otsib dialoogi ja lepitust.

Selle kõige kõrval heidetakse parempopulistlikule parlamendierakonnale Alternatiiv Saksamaale (lühend AfD) ette piiride nihutamist, sest üha avalikumalt flirditakse parempoolse äärmuslusega, sellisega, kus mitte ainult ei kritiseerita migratsioonipoliitikat, vaid kiusatakse välismaalasi taga ning kasutatakse näiteks Saksamaal keelatud natsitervitust. Selline on aga värske Chemnitzi kogemus. AfD ei suuda või ei taha oma piirkondlike esindajate käitumist kontrollida. Partei kõrged esindajad on riigitelevisioonis ühelt poolt tunnistanud, et leinamarsi korraldaja oleks pidanud äärmusluse ilmingud ära hoidma, teiselt poolt aga keeldunud tõmbama selget piiri seni tabu staatuses olnud islamivaenuliku liikumise Pegida suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles