Juhtkiri: seiklus seenemetsas

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Kuigi suvi oli kuiv ja kuum, on seeni metsas omajagu. Siiski ütlevad asjatundjad, et seeneaasta pole tavaline, sest seened kasvavad seal, kus neid muidu ei trehva. Kui kuuseriisikat on ikka mõtet kuusenoorendikust otsida – ja kui veab, leiabki –, siis muud seened kipuvad küll kasvama seal, kust neid ehk tavapärasel aastal otsida ei oska. Sestap tasub metsas käies harjunud raamidest veidi välja astuda ning kiigata ka nendesse paikadesse, mille kohta on kusagile sügavale sisemusse juurdunud teadmine, et seal seeni ei kasva. Tänavusel kummalisel aastal võivad aga seened just seal olla.

Millele õhinal seeni korjates ehk aga ei mõelda, on võimalus, et uudsest kohast tuttavaid seeni leides satub korvi ka mõni tervist kahjustav kübarlane. Mida siis teha?

Korjata ikka seeni, mis tõepoolest on tuttavad. Ja isegi juhul, kui see tähendab, et sortiment, mis söögilauale jõuab, on üpris kasin, on vähemalt tervis alles ja hing sees. Muidugi, alati võib ka seeneteatmikuga metsas käia või kasutada moodsat äppi, mis aitab seeneliigi tuvastada enne, kui see üldse korvi pistetud saab.

"Korjata ikka seeni, mis tõepoolest on tuttavad. Ja isegi juhul, kui see tähendab, et sortiment, mis söögilauale jõuab, on üpris kasin, on vähemalt tervis alles ja hing sees."

Keskealised või vanemad mäletavad ehk lapsepõlvest toredat lauamängu, kus täringut veeretades sai läbida seenemetsa ning korjata oma “korvi” eri liiki seeni. Ilmselt nii mõnegi seene, nii mürgise kui ka söödava, sai selle mängu käigus selgeks õppida.

Eriline luksus on käia seenemetsas mõne esivanema või seenevanaga, kes oskab näidata, mis seen on mis, mis kõlbab süüa ja mida ei tasuks puutuda. Sest seenenäitused on väga toredad küll ja üht-teist saab seal selgeks õppida, aga kui metsas seenega tõtt vaadata ja aru pidada, siis oleks ikka hea kohe kellegi käest küsida. Nii et seeneteadlikuma sõbra või sugulasega oleks igal juhul kindlam metsas ringi käia.

Igatahes on seenevärk miski, millega tasub ettevaatlik olla. ­Puraviku ja sapipuraviku segi ajamisel saab matsu maitsemeel, ent pilviku ja kärbseseene vahetusse minek võib tähendada elupäevade lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles