Esimene kord laval osutus saatuslikuks

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Eskola tipprolliks oli Hamlet.
Ants Eskola tipprolliks oli Hamlet. Foto: Repro

Kunagi ammusel ajal oli Toolse linnamäe juures Esko talu, kus elas mees nimega Andres Esperk, kellest sai Toolse lossi kõrval asunud kõrtsi kõrtsmik. Talu hävis ajapikku ja enam pole alles selle asetki, kõrtsi jäänuseid võib aga Toolse lossi kõrval näha veel praegugi.

Andrese poeg Voldemar läks noore mehena Tallinnasse, kus abiellus pott­seppmeister Bachströmi tütre Bertaga. 17. veebruaril 1908. aastal sündis neil poeg, kes sai nimeks Gerhardt Esperk. See nimi ei ütle praegusele lugejale ilmselt mitte kui midagi, ent lugu muutub hoopis teiseks, kui lisada, et hiljem eestistas mees oma eesnime Antsuks ja perekonnanime vanaisa talu järgi Eskolaks.

Hoolimata sellest, et Ants Eskola sündis Tallinnas ja veetis seal ka suurema osa oma elust, pidas ta ise ennast ikka virulaseks. Eskola sidemed Rakvere ja Virumaaga olid haprad, tõsi küll, juured olid Toolsel. Esimese ilmasõja päevil elas mamma Esperk koos lastega papa Espergi õe Anna Friedrichsi juures Aia 11 majas Rakveres.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles