Tööotsijale pakutakse tankisti kohta

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Mladen Antonov

Politseile on viimase paari kuu jooksul laekunud infot, et tööotsijale pakutakse test­ostja töökohta. Tegemist on aga skeemiga, kus inimesele pakutakse anonüümse ostja tööd ja tema kontot kasutatakse pettuse teel saadud raha liigutamiseks.

Alguses saadetakse inimene näiliselt kontrollima mõnda teenindusettevõtet, kuid lõpuks laekub tema pangakontole pettuse teel saadud raha, mis on vaja pangaautomaadist välja ­võtta ning saata maksevahendaja, nagu Western Union, abil välisriiki eraisikule, kes väidetavalt on sama ettevõtte töötaja, kes inimese värbas. Tagasisideankeedis peab anonüümne ostja hindama finantsasutuse tööd.

Summad, mida liigutatakse, jäävad 1000–3000 euro piiresse ning ostjale lubatakse vastutasuks 30–120 eurot või isegi 1200 eurot kuutasu. Tööpakkumine laekub eelkõige CV-portaalide või sotsiaalmeedia kaudu.

Ida prefektuuri küberkuritegude uurijad tuletavad meelde, et ei tohi nõustuda raha vastuvõtmise või saatmisega. Samuti tuleks hoiduda oma pangakonto haldamise õiguse, pangakaardi või internetipanga paroolide andmisest kolmandatele isikutele. Tööpakkumise saamisel aga peab võtma hetke aega, et uurida tööpakkuja tausta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles