10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Midagi pole unustatud

Läinud laupäeval ja pühapäeval köitis inimeste tähelepanu rajooni teedel liikuv mootorrataste ja autode kolonn. Kõigil neil lehvis vimpel “ÜLKNÜ 50”. See oli kommunistlike noorte motomatk. Vaatamata vilule ilmale tuli matkast osavõtjaid kokku paarikümne ringis. Rakverest läks sõit Haljalasse. Kunagi oli Haljala vallas Virumaa suurim ja teotahtelisem komsomoliorganisatsioon. Nemad olid need, kes alustasid Varangu veski juures elektrijaama ehitamist. Lilledega olid motomatkast osavõtjaid tervitama tulnud Haljala 8-klassilise Kooli pioneerid ja kommunistlikud noored. Haljalast sõideti edasi Varangu elektrijaama juurde. Turbiinikanalis ei pahise enam vesi ja kanalidki on vetikaid täis. Elektijaam oli kasutusel 1961. aastani. Varangult sõideti N. piirivalveväeossa. Seal käidi bandiitide tapetud piirivalvevanema haual, kuhu pandi lilli. Tutvuti piirivalvurite töö ja tegevusega. Lõunaks jõudis motomatk komsomoli löökehituse linna Kundasse. Mürtsus orkester. Paistis, et peaaegu terve Kunda õpilaspere oli matkajatele vastu tulnud. Kunda vennashaual peeti miiting. Käidi Viru-Nigula vennashaual ja tulihingeliste nõukogude inimeste Lokotaride mälestuskivi juures. Matka teisel päeval läbiti Viru-Jaagupi, Väike-Maarja ja Loksa, kus asuvale vennashauale pandi pärg. Kedagi ei ole unustatud! Midagi ei ole unustatud!

10 aastat tagasi

Uus ostuparadiis avas uksed

Tõrremäel avati suure ilutulestikuga Põhjakeskus, mis on suurim ostukeskus Virumaal.

Täpselt keskpäeval avatud ustest ründas inimmass avamispäeva puhul soodushinnga müüki pandud kaupu, kõige suurem sebimine käis elektroonikapoe Euronics kassade ees, kus enamasti huvituti teleritest, mida kuni 5000 krooni tavahinnast odavamalt müüdi. Pensionärid käisid hindava pilguga Rimi toidupoes ja võrdlesid esmavajalike toiduainete hindu teiste kaupluste omadega.

Esimesel päeval tuli ette veel tõrkeid: nii ei pääsenud lapsevankritega emad rikkis lifti tõttu teise korruse poodidesse, samuti seadistati mitmel pool turvaväravaid ning kõik kassaterminalid ei töötanud. Mitu boksi oli veel suletud ja mõned ka välja rentimata.

Hoolimata sellest, et 500kohaline parkla oli puupüsti autosid täis, valgus rahvas nii laiali, et erilist rüselemist ei olnud. Kokku on Põhjakeskuses üle 70 kaupluse ja teenusepakkuja. Selle pindala on ligi 27 500 ruutmeetrit. Algselt sinna juurde plaanitud jäähall jääb esialgu vaid unistuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles