Nädala kaja: ega kuri kuulata

Marju Lina
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lina.
Marju Lina. Foto: Virumaa Teataja

Miski ei sünni eimillestki, ei hea, ei kuri. Viimane kipub tihti sündima aga just seal, kus enne oli hea. Teate küll, kui haige lapse raviks annetatud raha ebaausa tegelase taskusse voolab, kui heatahtlik usaldav vanake paljaks röövitakse või uhkesse esindustammikusse vandaali rusikas raksatab. Egas vanarahvas ilmaaegu öelnud, et ega kuri kuulata, kui saab headust tuulata.

Nii-öelda samasse väravasse lendas ka esmaspäevane uudis selle kohta, et keskkriminaalpolitsei pidas kinni infektsioonhaiguste seltsi esimehe, Tartu ülikooli kliinikumi sisekliiniku nakkushaiguste osakonna juhataja dotsent Matti Maimetsa. Mis auväärsed tiitlid, mis väärikas tegevusala.

Kuid libedale teele astus ta hoopis sotsiaalministeeriumi HIV-i ravimite komisjoni liikmena, sest ahnus ajab auku, ja nüüd kahtlustatakse teenekat meedikut altkäemaksuvõtus.

"Juba homme ärkame sügise valitsuskepi all. Tuleb see hea või kuri, on paljuski me endi teha."

Hea sünnitab kurja kõikjal üle ilma: kes meist ei mäletaks Tais koopasse lõksu jäänud poisse? Äsja teatas üks poiste päästja, sukelduja Vernon Unsworth, et kaebab kohtusse tehnikamiljardär Elon Muski, kes on sukeldujat mitmel korral avalikult pedofiiliks ja lastevägistajaks nimetanud, suutmata küll oma väiteid tõestada. Ja jälle langeb tõrvatilk kuldsest meest tulvil potti.

Kulda pillutas ka täna viimast päeva troonil istuv suvi. Kui miski sel suvel tõrva pritsiski, siis meelde on jäänud ikka vaid hea. Head võiks me ümber olla ilmselt märksa rohkemgi, kui võimalikult paljud meist arutleksid vahetevahel endamisi ühe vähemasti minu mällu kajama jäänud mõtte üle õiguskantsler Ülle Madise hiljutisest sõnavõtust riigikogu ees:

“Mu meelest kõige olulisem ja murranguline muudatus oleks see, et iga riigipalgaline igal tööpäeva õhtul endalt küsiks, mida ta sellel päeval Eesti heaks ära tegi, kelle mure lahendas, kelle mure paremaks muutis. Kui konkreetset vastust ei ole, ei ole see inimene õigel tööl või ei ole seda töökohta üldse tarvis.” Mitte vaid iga riigipalgaline, mõtlen mina. Iga inimene.

Juba homme ärkame sügise valitsuskepi all. Tuleb see hea või kuri, on paljuski me endi teha.

Ning justkui sügisele tee sillutamiseks laskuvad täna Keskväljakule kirevad värvid: kohal on kauaoodatud Kamalammas, rahvaste, maitsete, muusika, tantsu ja laulu pillerkaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles