Malenurk

Eino Vaher
, maleõpetaja ja Rakvere Maleklubi üks eestvedajaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garri Kasparov – Vladimir Kramnik, 1996. Valge võidab.
Garri Kasparov – Vladimir Kramnik, 1996. Valge võidab. Foto: Diagramm

Garri Kasparov on praeguseks siirdunud poliitikasse. Teeb kõva kriitikat president Putini aadressil ja on tänavarahutustel osalemise pärast viibinud arestikambriski. Enam ta väga Venemaale naasta ei tihka.

Kõigi aegade geniaalseimaks maletajaks peetav Kasparov viis male aastatel 1985–2000 sellise populaarsuseni, mis ei tule tagasi niipea. Meeletud matšid Karpoviga, enda tõestamine kõikvõimalikel tippturniiridel ning edukad duellid järjest võimsamate malearvutitega ... Malest kirjutati maailma mõjukaimate ajakirjade esikülgedelgi. Kasparov on nõustanud praegust maailmameistrit Magnus Carlsenit ja ta on projekti “Male koolidesse!” idee autor ja eestkõneleja.

Garri Kasparov – Vladimir Kramnik, 1996. Valge võidab.
Garri Kasparov – Vladimir Kramnik, 1996. Valge võidab. Foto: Diagramm

Garri Kasparov – Vladimir Kramnik, 1996. Valge võidab.

Lahendus: valge viib partii hoogsalt lõpuni. Põhivariandiks on 1. Vd1:d5! e6:d5, 2. Re2–d4+ Ke8–d8, 3. Rd4–e6+!! f7:e6, 4. Lf4:f8 matt! Kui must käib 1. ... Lc7:f4, tuleb lihtsalt 2. Re2:f4 Vd7:d5, 3. Rf4:d5 ja must ei saa sidumise tõttu ratsut lüüa. Ei päästa ka 2. ... Vd7–e7, sest valge lööb lipuga lipu ja must seda oma vankriga teha ei saa – tuli jääb kuningale peale.Re2:f4 Vd7:d5, 3. Rf4:d5 ja must ei saa sidumise tõttu ratsut lüüa. Ei päästa ka 2. ... Vd7–e7, sest valge lööb lipuga lipu ja must seda oma vankriga teha ei saa – tuli jääb kuningale peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles