Viru-Nigula vald himustab jätkuvalt puidurafineerimistehast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aastal avas tookordne Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum (paremal) Kunda lähedal Ojakülas Estonian Celli biogaasi tootmisliini. Praegune Viru-Nigula vallavanem loodab lõigata lindi läbi ka puidurafineerimistehase avamisel.
2014. aastal avas tookordne Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum (paremal) Kunda lähedal Ojakülas Estonian Celli biogaasi tootmisliini. Praegune Viru-Nigula vallavanem loodab lõigata lindi läbi ka puidurafineerimistehase avamisel. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eestisse miljardieurose puidurafineerimistehase rajamise kohta otsiv Est-For Invest kuulab maad Saarde vallas. Viru-Nigula valla juhid kutsusid juba kevadel palju kõneainet pakkunud kõmulise ja kriitikat pälvinud miljarditehase arendajaid oma valda. Vallavanem Einar Vallbaumi sõnutsi peetakse ka praegu läbirääkimisi.

Est-For Investi esindajad on öelnud, et puidurafineerimistehase vastu on huvi tundnud viis omavalitsust. Est-For Investi juhatuse liige Margus Kohava on lubanud, et firma selgitab välja kõik Eesti omavalitsused, mis oleks nõus tehase rajamise tõenäosuse uuringutega ja kuhu tehniliselt annaks tehase ehitada.

Margus Kohava ütles kevadel, et ta tunneb küll heameelt Viru-Nigula valla kutse ja toetuse üle puidurafineerimistehasele, kuid võimaliku asukohana asub see paraku kaugel Suure Emajõe piirkonnast, mis on ainuvõimalik asukoht Eestis tingituna ligipääsust toormele, raudteele ja piisava vooluhulgaga mageveeressursile.

Viru-Nigula vallavanem Einar Vallbaum ütles, et on Est-For Investi inimestega pidevalt ühenduses. "Kõik on kontrolli all," märkis Vallbaum. Vallavanem lisas, et peale tema puhkust saadakse kokku ja minnakse asjaga edasi.

Pärnu Postimehes on kirjas, et juba neljapäeval tutvustavad ettevõtjad oma plaane Saarde vallas. Ajalehe andmeil nähakse tehase ühe asukohana kunagise Surju valla piirkonda, sest sealt peaks hakkama läbi jooksma Rail Balticu raudteemagistraal ja lähedal asub Reiu jõgi. Saarde vallavolikogu esimehe Kadri-Aija Viigi sõnutsi on ettevõte omavalitsusse teretulnud.

Sel nädalal tutvusid Est-For Investi esindajad puidurafineerimistehase rajamise väljavaadetega ka Võru vallas Kikka külas, kus on raudteesõlm ja vee saaks juhtida kohale paarikümne kilomeetri kauguselt Lämmijärvest.

Puidurafineerimistehas looks ligemale 900 töökohta, arendajad on märkinud, et tehase asukoht peab vastama kolmele kriteeriumile: ümbruskonnas peaks olema võimalikult vähe inimesi, lähedal palju vett ja kindlasti raudteesõlm. Kasuks tuleb ka metsarikkus.

Viru-Nigula vallas poleks see esimene sellelaadne tehas, Kundas asub ka Eesti suurim erakapitalil põhinev tööstus, Estonian Celli puitmassitehas. Nüüdisaegne tehnoloogia aitab seal säilitada puhast elukeskkonda. Positiivne kogemus tehasega andiski Viru-Nigula vallavanemale Einar Vallbaumile julguse teha sellesisuline ettepanek palju kriitikat saanud tselluloositehase rajamiseks ligi kuue tuhande elanikuga Viru-Nigula valda.

Mullu kevadel algatas valitsus riigi kõigi aegade suurima tööstuse ehk miljardieurose tselluloositehase eriplaneeringu Emajõe läheduses Viljandi- ja Tartumaal. Tehase vastu ja Emajõe kaitseks toimus maikuus Emajõe kett ja kontsert, millega avaldati toetust Tartu linnavolikogu pöördumisele lõpetada tselluloositehase eriplaneering. Nüüdseks ongi rahandusministeeriumis valminud vastavasisuline eelnõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles