Parimad ettevõtjad väärivad aupaistet

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parimad ettevõtjad väärivad aupaistet.
Parimad ettevõtjad väärivad aupaistet. Foto: Shutterstock

Lääne-Virumaal on kokku tulnud meeskond, et tunnustada tublisid ettevõtteid ning inimesi nende taga: selleks korraldavad Virumaa Teataja, Lääne-Viru Omavalitsuste Liit ja Lääne-Viru arenduskeskus ettevõtjate gala.

Lääne-Viru arenduskeskuse juht Heli Eigi ütles, et kindlasti on tänu- ja kiidusõnu väärivaid ettevõtjaid palju, kuid sel aastal on korraldajad otsustanud välja valida väga väikese, kuid tubli osa. 23. novembril toimuval galal tunnustatakse aasta ettevõtet, mis põhineb Eesti kapitalil ning on tööandja Lääne-Viru maakonnas. Auhind antakse ettevõttele, mille tegevus on piirkonnale avaldanud olulist mõju, mis on arenev, arvestab oma tegevuses sotsiaalseid aspekte ja on positiivse mainega.

Tunnustuse saavad ettevõtjad, kes on tegutsenud maakonnas kümme, viisteist ja kakskümmend aastat, ning tublid töötajad, kes on asutuses töötanud vähemalt kümme aastat ja olnud ka ühiskondlikult aktiivsed. Selleks et valik saaks õiglane ja mitmekesine, on kõigil võimalik saata oma ettepanekud kandidaatide kohta koos põhjendustega e-kirja teel või täita arenduskeskuse kodulehel aadressil www.arenduskeskus.ee asuv ankeet. Kandidaate saab esitada 25. oktoobrini.

Kõige elavamat kaasalöömist ootavad korraldajad Lääne-Virumaa parima toote või teenuse valimisel, sest kes veel oskaksid ettevõtjate väljamõeldut paremini hinnata kui tarbijad. Pole vahet, kas pakutakse maakonnas loodud taibukat tarkvara, uuenduslikku teenust, erilise retsepti järgi valmistatud vorsti või midagi muud – kõik säärane võib kandideerida aasta parima toote või teenuse auhinnale. Oma arvamuse parima toote või teenuse kohta saab välja öelda iga virumaalane.

Aasta tooteks või teenuseks nimetatakse toode või teenus, mille tarbijad on hästi omaks võtnud, mis on uuenduslik ja toetab säästva arengu põhimõtteid. Nende tunnustuste saajad valib välja žürii, kuhu kuuluvad korraldusmeeskonna, Luminori, Rakvere ametikooli ja ettevõtjate ühenduste esindajad.

Veebis üle kantava auhinnatseremooniaga samal päeval ilmub Virumaa Teataja paberlehe vahel ettevõtluskogumik, milles tutvustatakse kõiki nominente ning antakse ülevaade suurema käibe ja töötajate arvuga ettevõtetest ja suurematest maksumaksjatest. Samas väljaandes ilmub ka Lääne-Virumaa mõjukamate inimeste edetabel.

Ettevõtjate galal annab arenduskeskus välja ka igaaastase julge alustaja tiitli. Selle tiitliga pärjatakse ettevõtja, kelle firma äriregistrisse kandmisest ei ole möödunud rohkem kui 36 kuud. Aktiivne ja toimekas ettevõtja, kes on vähemalt 51 protsendi ulatuses firma osanik, peab olema juhtinud ettevõtet vähemalt aasta. Julge alustaja toode või teenus on omanäoline ja selle turunduskanalid (koduleht ja/või sotsiaalmeediakonto) on ligitõmbavad.

Arenduskeskus soovib alates käesolevast aastast hakata tunnustama ka õpilasfirmasid ja nende juhendajaid. “Eesmärk on ühelt poolt tunnustada ettevõtlusega tegelevaid noori ja õpetajaid, kes noori ettevõtlusega alustama suunavad, teisalt tõsta ka teadlikkust selle väga tänuväärse ettevõtlusõppe metoodikast,” selgitas arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse programmi juht Anu Oja.

“Valime aasta õpilasfirma, kelle tegutsemisaasta jääb eelmisesse õppeaastasse, kuna ühe õppeaasta jooksul teeb firma läbi kogu ettevõtte elutsükli. Õpilasfirma, ka minifirma, peab kindlasti olema olnud registreeritud Junior Achievementi õpilasfirmade süsteemis ja raamatupidamine peab olema olnud korrektne,” rääkis Oja ja lisas, et tiitlile kandideeriva õpilasfirma toode või teenus peab olema läbinud tootearendusprotsessi, kirjeldada tuleb oma turundusstrateegiaid ja/või müügikanaleid ja näidata ette oma müügitulemused ja -saavutused.

Noorte ettevõtjate kõrval väärivad kahtlemata tunnustust ka nende juhendajad – enamasti õpetajad, kellele on õpilasfirmade juhendamine tihtipeale ülesanne, mida täidetakse väljaspool tööaega. Just tänu neile saavad noored vahel juba koolist kaasa ettevõtjapisiku. Seetõttu annabki arenduskeskus välja pühendunud juhendaja tiitli sellele inimesele, kes on panustanud õpilas- või minifirmade projekti kaudu noorte ettevõtlikkuse arendamisse, olnud õpilas- või minifirma juhendaja ja/või juhendanud õpilasfirmat, mis on olnud edukas ning saavutanud suurepäraseid tulemusi.

VIROL-i tegevjuht Sven Hõbemägi ütles, et on äärmiselt oluline, et ka maakonna tasandil tublisid ettevõtjaid märgatakse ja tunnustatakse. “Soovime selle konkursiga näidata, et maakond ja kohalikud omavalitsused tahavad kaasa aidata sobiliku ettevõtluskeskkonna loomisele.”

Eesti Meedia töötaja Margus Mets.
Eesti Meedia töötaja Margus Mets. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Kommentaar

Margus Mets, Virumaa Teataja vastutav väljaandja

Eesti Meedia ja Virumaa Teataja jaoks on kohalik ettevõtlus äärmiselt oluline. Läbi aastakümnete on Virumaa ettevõtted, nende õnnestumised ja ka ebaõnnestumised olnud pidevalt meie ajalehe uudisvoos. Tegelikult oleme meediaettevõttena ka ise osa ettevõtlusest, oleme läbinud koos majanduskriise ja rõõmustanud tõusutsüklite ajal.


Reklaamiandjatena on enamik Virumaa ettevõtteid olnud meie otsesed partnerid.


Virumaal pole seni olnud tugevat ja kestvat ettevõtjate tunnustamise traditsiooni. Suvest alates oleme arenduskeskuse ja VIROL-iga mitu korda ragistanud ajusid, et panna alus millelegi uuele, millel oleks ettevõtjate silmis väärtus ja mis kestaks aastaid. Oleme saanud oma mõttekaaslasteks ka Luminori ja Euroopa Parlamendi infobüroo, kes samuti peavad oluliseks kohaliku ettevõtluse arendamist.


Uudne on Luminori idee mitte tunnustada ettevõtteid ainult meenete ja aukirjadega, vaid ka tipptasemel nõustamispaketiga. Ärimaailma tõelisele tipptegijale Blackstone’ile kuuluval Luminoril on, mida õpetada.


Euroopa Parlamendi infobüroo toetab meie ideed, et ettevõtjate tunnustamine ei oleks pelgalt auhinnagala, vaid ka väitlus ning mõttevahetus olulistel teemadel. Euroopa Parlamendi infobüroo on varemgi aidanud debatte ja seminare korraldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles