Nädala kaja: vähe informeeritud

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Herm.
Toomas Herm. Foto: Virumaa Teataja

Lõppeval nädalal kütab kindlasti kirgi eile alanud Festheart. Juba varakult võis linnapildis näha üleskutseid, et need ja nood Rakverest välja. Sellega näidati oma lollust. Psühholoogid ütlevad peenemalt – vähest informeeritust.

Seksuaalse sättumusega on nii, et tegemist on looduse kaasa antuga, ja nagu pimedana või kurdina sündinud inimene ei saa tõenäoliselt nägijaks või kuuljaks, ei saa ka oma seksuaalset sättumust muuta. Keegi ei ärgita ju pimedaid ega kurte kuskilt välja ajama. Tõsi, nemad ei kipu ka end festivale korraldades eksponeerima. Aga kui nad seda teeksid, siis küllap suhtutaks sellesse tolerantselt. Miks peaks siis nii-öelda harilikust erineva seksuaalse suundumusega inimestesse teisiti suhtuma? Ei pea.

Lõppeval nädalal puutusin taas kokku seadusega, mis käsitleb isikuandmete avaldamist. Selle seaduse tegijad on vindi üle keeranud. Ega meediale peagi kõike rääkima ja meedia ei tohigi kõike avalikustada. Aga tean, et isikuandmetega seonduv segab muu hulgas Rakvere haigla tööd. Näiteks tunnevad haiglasse sattunu seisukorra vastu huvi tema sugulased-sõbrad. Seadus on jaganud nad kolme kategooriasse. Esimesse kuuluvaile võib näiteks öelda, et jah, on haiglas – ja kõik. Teisest kategooriast küsijatele tohib anda juba pisut rohkem informatsiooni. Ja kolmandasse jagunenuile veelgi enam. Tavaliselt aga haiglasse helistatakse. Ja kuidas vastaja peaks siis kindlaks tegema, kas küsija kuulub ühte või teise rühma?! Helistajal ei ole aga alati võimalust kohale tulla, et oma staatust tõestada.

Keegi ei ärgita ju pimedaid ega kurte kuskilt välja ajama. Tõsi, nemad ei kipu ka end festivale korraldades eksponeerima.

Kuid asi läheb veel hullemaks. Pärast õnnetust küsitakse ikka, kas seda ei oleks saanud ennetada. Kutsutakse üles abivajajat märkama, aitama. Märkamine, aitamine – see kõik eeldab infovahetust. Informatsioon puudutab aga isikuandmeid. Ja mine nüüd võta kinni, millal teavet vahetades seadusega pahuksisse minnakse.

Nädala alguses alustas kaitseväes teenistust järjekordne sats noormehi, sekka mõni neiugi. See andis paljudele lastevanematele mõtteainet, kuid loodetavasti ei olnud need mõtted murelikud. Ja kui mure ikkagi tekkis, siis saavad vastuseta jäänud küsimused vastuse homme, mil Tapa kaitseväelinnakus on avatud uste päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles