Pilk kaamera loovkasutajate pildiilma

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ Viljandi kultuuriakadeemia tudengite fotonäituse plakat.
TÜ Viljandi kultuuriakadeemia tudengite fotonäituse plakat. Foto: Viljandi kultuuriakadeemia

Rakvere teatri väikeses majas avatud “Väike sviitrisse peitumise õpetus” – TÜ Viljandi kultuuriakadeemia visuaaltehnoloogide kursuse fotonäitus – on kokkuvõte fotokursusest, mille käigus õppisid tudengid kaamerat loovalt kasutama.

Kursuse juhendaja oli Tartu kõrgema kunstikooli meediaosakonna õppejõud Andrus Kannel. “Kui igapäevaelus oleme harjunud kasutama eelkõige fotograafia reprodutseerivat funktsiooni, et jäädvustada seda või teist sündmust, inimest, nähtust või asja, siis sellel kursusel eeldasime, et fotokaamera võimaldab rohkemat kui skanner. Et kõik fotod ei pea olema justkui viisakalt kauguselt võetud reprod millestki, mis seal kuskil oli või toimus,” selgitas juhendaja.

Kursuse eesmärk oli mõista tehnilist protsessi ja luua fotosid kui kunstilisi eneseväljendusi. Põhiline tähelepanu oli valgusel, psühholoogial ja kompositsioonil. Toimetati omalaadse laborina, kus eksimine oli võimalik ja lubatud. “Lähtusime eeldusest, et loovus sünnib avastades ja leiutades. Kui kaamera oleks muusikainstrument, siis millised oleksid selle klahvid, keeled ja noodid? Sai kokku lepitud, et ühtegi teist pildistamisrežiimi kui manuaalne ei kasuta,” rääkis Andrus Kannel.

Näituse pildid iseloomustavad juhendaja hinnangul hästi kursuse vaimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles