Tapal teenivad kaitseväelased liiguvad Lätti õppusele

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased. Pilt on illustreeriv.
Kaitseväelased. Pilt on illustreeriv. Foto: Marianne Loorents

Tänasest kuni nädala lõpuni liiguvad Tapal teenivad liitlased Lätti Adaži polügoonile, et osaleda koos Eesti kaitseväelastega järgmisel nädalal algaval 1. jalaväebrigaadi õppusel Furious Axe.

Kaks nädalat kestval 1. jalaväebrigaadi õppusel Furious Axe harjutavad nii Scoutspataljoni kui ka liitlaste lahingugrupi kaitseväelased üksusesisest koostegutsemist ning tegutsemist 1. jalaväebrigaadi koosseisus.

"See on teine kord, kui me liigutame kogu lahingugrupi Eestist Lätti ja see pakub meile head võimalust rahvusvaheliseks väljaõppeks," ütles eelpaigutatud liitlaste kontingendi ülem kolonel Giles Harris. "Algav õppus on väärt võimalus integreeruda 1. jalaväebrigaadiga ning üksteiselt õppida, aga õppuse toimumine Lätis võimaldab meil ka lihvida oskust, kuidas lahingugruppi ühtse juhtimise all Balti riikides liigutada."

Õppuse aktiivne faas saab alguse 22. oktoobril. Kahe nädala jooksul viivad Suurbritannia ja Taani kaitseväelastest koosnev lahingugrupp ning Scoutspataljon läbi lahinglaskmisi soomukite ning suurtükkide toetusel. Õppus kulmineerub novembri esimesel nädalavahetusel taktikalise harjutusega, mille käigus 1. jalaväebrigaadi üksused harjutavad koos Poola ja Slovakkia üksustega eri ründetaktikaid.

Alates tänasest kuni nädala lõpuni liiguvad 1. jalaväebrigaadi kolonnid marsruudil Tapa–Paide–Pärnu–Ikla–Adaži. Samal marsruudil liiguvad kolonnid ka 26. oktoobril ning 28. ja 29. oktoobril.

Kokku võtab õppusest osa üle 1100 kaitseväelase Eestist, sealhulgas Tapal teenivad Suurbritannia ja Taani sõdurid, aga ka Läti kaitseväelased ning liitlassõdurid Lätis paiknevast NATO lahingugrupist.

Scoutspataljon osaleb õppusel pataljoni kasutuses olevate jalaväe lahingumasinate CV9035 ning soomustransportööride Sisu XA-188-ga. Suurbritannia ning Taani kaitseväelaste õppusel kasutatava tehnika hulka kuuluvad tankid Challenger, lahingumasinad Warrior ja CV9035 ning M113 tüüpi soomukid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles