Euroopa noorte sumo koorekiht vallutab Rakvere spordihalli dohyō

Merly Raudla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti noorte sumomeistrivõistlused Rakvere spordihallis olid Euroopa meistrivõistluste peaprooviks.
Eesti noorte sumomeistrivõistlused Rakvere spordihallis olid Euroopa meistrivõistluste peaprooviks. Foto: Meelis Meilbaum

26.–28. oktoobril toimuvad Rakvere spordihallis noorte sumo Euroopa meistrivõistlused. Reedel võistlevad U14, laupäeval U16 ja pühapäeval U18 vanuseklassi sumotorid.

Kohtunikena astuvad üles ka kaks Jaapani õigusemõistjat.

Reedel autasustatakse Rakvere spordikeskuses Eesti sumo ühte eestvedajat Riho Rannikmaad ning Eesti Sumoliidu asepresidenti ja endist professionaalset sumomaadlejat Kaido Höövelsoni Jaapani valitsuse ordeni ja aukirjaga.

Eesti koondise säravaimateks tähtedeks võib pidada MK Juhan maadluspiigat Sandra Plamust, kes võitis maailmameistrivõistlustel U18 vanuseklassis kuldmedali, ja samas vanuseklassis raskekaalus hõbemedalile tulnud Kai Pähklit (SK Nipi).

Väike-Maarja RSK sportlastest on tiitlivõistlustel rivis Anu-Liis Raudsepp, Eva Maria Raudsepp, Jonete Visnapuu ja Kristjan Jaago. Eesti Karude klubist võistlevad Milana Pilve, Angela Verbitski, Martin Lepp, Martin Ottokar ja Romel Seeman.

Sakura sumomaadlejatest lähevad dohyō’le Vika Tsajun ja Annika Hochstätter. Spordiklubi Tapa ridadest pääsesid koondisesse Marta Pajula, Olavi Laisarv ja Ats Pajula.

Korraldaja Meelis Höövelson ütles, et loodab Eesti koondiselt järjest rohkem ja säravamaid medaleid. “Arvestades noorte võimeid, on paljud medaliteks suutelised,” kõneles ta ja märkis, et võistlustele tuleb kokku kogu Euroopa sumoparemik.

Pealtvaatajatele on võistlustele sissepääs tasuta. Meelis Höövelson rõhutas, et sumos on eri kaalukategooriad ja sumomaadleja ei pea olema kogukas.

“Amatöörsumo ja profisumo ei ole sama asi. Noorte Euroopa meistrivõistlustel on eri vanuste peale üle 50 kaalukategooria. Profisumos neid ei ole,” selgitas ta ja lisas, et sumomaadlejate kõige olulisemad omadused on kiirus, visadus ja tahtejõud.

Sumol oli seni Rahvusvahelise Olümpiakomitee ajutine tunnustus, kuid oktoobri algul teatas Rahvusvaheline Sumoföderatsioon, et ala on saanud olümpiakomiteelt alalise tunnustuse, mis tähendab, et tulevikus võib sumomaadluse leida olümpiamängude kavast.

Sumo on sündinud vaatemänguna, mis Jaapani tavades on seotud põllumajanduslike tseremooniate ja pühade rituaalidega, mida juba üle 2000 aasta korraldatakse sügisel saagikoristuse lõppedes.

Tänapäeval nauditakse sumot spordialana, mis on emotsionaalne ja lihtsate reeglitega.

Tuleva aasta aprillis peetakse Eestis ka täiskasvanute sumo Euroopa meistrivõistlused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles