Atsihh! Terviseks!

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nohu on nakkusohtlik juba päev enne seda, kui nina vesiseks muutub. Nohu põhjustavaid viirusetüüpe on aga paarsada. Et tõvest hoiduda, tasub pesta usinalt käsi ja loputada nina.
Nohu on nakkusohtlik juba päev enne seda, kui nina vesiseks muutub. Nohu põhjustavaid viirusetüüpe on aga paarsada. Et tõvest hoiduda, tasub pesta usinalt käsi ja loputada nina. Foto: Ergo Kuld/Postimees

Nohust hoidumiseks on vähemalt üks tõhus viis – kätepesu. Nina-kõrva-kurguarst doktor Tõnis Pruler ütleb, et nohu on igatahes sotsiaalne haigus ning seepärast tuleks kinnise või tilkuva ninaga lapsed jätta koju, mitte viia neid lasteaeda, kus nad rühmakaaslasi nakatavad.

Kui ninast väljuv tatt on paks ning rohekat-kollakat tooni, siis on nohu kindlasti nakkav ja eritis bakteritest tulvil. “Tegelikult on nohu nakkusohtlik juba päev enne seda, kui nina vesiseks muutub,” ütleb dr Tõnis Pruler. Ja nakkav on see esimesed neli kuni kuus päeva, juhul kui tegemist on rinoviirusega, ning isegi kuni 28 päeva, kui tegu on mõne muu viiruse ja halbade asjaolude kokkulangemisega.

“Oma laste puhul oskan ma juba päev varem öelda, kui neil nohu on tulekul. Nad on siis natuke vaiksemad, ei mängi nii hoogsalt, on turtsakad ja tõredad,” räägib kolme lapse isa Tõnis Pruler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles