Maanteeamet tuletab meelde: tee end liigeldes nähtavaks

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helkurikandmine on lihtsaim ja odavaim viis ennast pimedal ajal nähtavaks teha.
Helkurikandmine on lihtsaim ja odavaim viis ennast pimedal ajal nähtavaks teha. Foto: Kristjan Teedema

Eesti elanikud mõistavad väga hästi helkuri vajalikkust, kuid vaid kaks kolmandikku liiklejatest kasutab seda. Ka sõidukijuhid on aeg-ajalt jalakäijad ning vajavad enda nähtavaks tegemiseks helkurit.

"Sõidukijuhid peaksid kõige paremini mõistma, miks on helkuri kandmine ülioluline. Paradoksaalselt arvavad sõidukijuhid, et nad ongi ainult juhid, ning unustavad ära, et ka lühikest maad jalakäijana läbides peaksime silma paistma," selgitab maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Darja Lukašenko-Tšistotin.

Maanteeamet koos Eesti kunstiakadeemia tudengitega kutsub kõiki liiklejaid lähenema enda nähtavaks tegemisele loovalt ja kandma klassikalise sertifitseeritud helkuri kõrval eri funktsiooniga valgustpeegeldavaid tooteid.  Seetõttu korraldavad Eesti kunstiakadeemia moetudengid põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastele üritusesarja "Olen silmapistev – helkivate aksessuaaride workshop" , mis on nende panus enda nähtavaks tegemisse.

"Paljud noored tahavad välja näha omapärased ja erilised ning helkur või helkiv toode on üks suurepärane võimalus lasta oma isikupäral välja paista ka pimedas. Mida mängulisem ja ootamatum on resultaat, seda tulemuslikum on see nii kandjale kui ka autojuhile," räägib Eesti kunstiakadeemia moeosakonna juhataja Piret Puppart, kutsudes koguma inspiratsiooni, milliseid helkivaid aksessuaare valmistada, 1. novembril Telliskivi loomelinnakus avatavalt helkurskulptuuride näituselt.

Liiklusohutuse seisukohalt on oluline kanda sertifitseeritud helkurit, mis on kinnitatud sõiduteepoolsele küljele autotulede kõrgusele. Viimastel aastatel on lisandunud palju uusi lahendusi, mis pakuvad koos klassikalise helkuriga pimedal ajal liikudes tõhusat kaitset. Paljud põnevad valgustpeegeldavad tooted, mis sobivad nii noorele kui ka eakale, nii tervisesportlasele kui ka pühapäevajalutajale, on näha aadressil silmapaistev.mnt.ee.

Maanteeamet korraldab koostöös Eesti kunstiakadeemia tudengite ning politsei- ja piirivalveametiga teavituskampaania "Olen silmapaistev! Klassikaliselt või loovalt. Ise valin!" 25. oktoobrist 26. novembrini. Kampaania ajal toimub koolinoortele suunatud fotokonkurss, mille kohta leiab rohkem informatsiooni kampaanialehelt silmapaistev.mnt.ee.

Kunstiakadeemia tudengid korraldavad näituse "Illuminatsioon" ning käivad koolides üle Eesti, et tutvustada võimalusi, kuidas end liikluses silmapaistvaks muuta. Kampaania lõpeb 26. novembri õhtul viiendat korda toimuva helkurkõnniga "Helkuriga sõbraks!".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles