Skandaal Rakvere haiglas: lugupeetud naistearst viskas patsiendi välja ja sõimas kolleegi?

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakond.
Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakond. Foto: Meelis Meilbaum

Kui rakverlanna Raina (nimi muudetud - toim.) reede hommikul Rakvere haiglasse naistearsti korralisele vastuvõtule läks, ei aimanud ta, mis teda ees ootab.

Raina rääkis, et läks doktor Mait Karlise vastuvõtule hommikul kell 8 ja oli seega tohtri esimene patsient. Aastaid doktor Karlise juures käinuna oli ta alati raviteenusega rahul olnud ega võinud aimata, et selgi korral visiit teistsuguseks võiks kujuneda.

Kui naine arsti kabinetti sisenedes jalanõusid ära hakkas võtma, käratas arst talle tema sõnul kohe, et jalanõud tuleks jalga jätta, ning käsutas patsiendi tualetti.

Kuna Raina oli viis minutit tagasi tualetis käinud, arvas ta, et uuesti pole sinna vaja minna. Raina sõnul kamandas arst teda aga karjudes uuesti tualetti ning ütles, et mingit uuringut ei hakka ta enne tegema.

"Ehmusin väga, kuigi olen tugeva närvisüsteemiga inimene. Selle käratuse peale hakkaisd mul pisarad jooksma," meenutas Raina. Arst nägi seda ja läks naise väitel veel rohkem närvi, käratades naisele, et see võtaks oma asjad, kasiks minema ning otsiks omale uue arsti.

Kabineti ukse taga nutvale patsiendile sattus peale teine haigla töötaja, kes, kuulanud Raina jutu ära, doktor Karlise kabinetti läks ja tohtrit korrale kutsus, kuid arst oli Raina sõnul temagi sõimu saatel kabinetist välja kihutanud.

Koos haigla töötajaga läks Raina haigla juhi Ain Suurkaevu jutule. Raina väitel oli juhi suhtumine olukorda leige, kuid Suurkaev ei saanudki enda sõnul situatsiooni kuidagi teisiti hinnata, sest naine oli ilmselgelt emotsionaalne ja nuttis.

Suurkaev palus patsiendil panna juhtunu kirja nii nagu haigla kaebuste esitamise kord ette näeb. Seda Raina ka tegi. Samuti rääkis Suurkaev olukorda osaliselt pealt näinud haigla töötajaga. Pärastlõunaks ei olnud Ain Suurkaevul olnud veel võimalust vestelda Mait Karlisega, sest tohtril oli vastuvõtt.

Raina ütles, et on Mait Karlise juures käinud aastaid ning alati olnud rahul nii teenuse kui ka doktori suhtumisega. "Ta on alati rahumeelne olnud ning ma ei tea, mis täna juhtus," rääkis Raina. Siiamaani pole tal Rakvere haiglale olnud ka muus osas etteheiteid.

Kindlasti kavatseb naine nüüd uue naistearsti leida, see pole tema sõnul teisiti ka võimalik, sest ka doktor Karlise sõnul tuleb tal endale uus arst vaadata.

Pärast esmaste emotsioonide möödumist püüdis Raina juhtunut mõista. "Inimestel ikka on mõnikord paha tuju, saan sellest aru, ja ma ei ole kergesti solvuja," rääkis ta, aga tunnistas, et hommikune juhtum ületas kõik terve mõistuse piirid.

Rakvere haigla juht möönis, et enne lõpliku hinnangu andmist tuleb saada selgitused kõikidelt osapooltelt. Praegu on tal olemas patsiendi kirjeldus juhtunust, kuid kas midagi ja kui, siis mis agressiivsusele eelnes, see pole Ain Suurkaevu sõnul selge. Kindlasti on aga Suurkaevu kinnitusel lubamatu see, et arst patsiendi mis tahes olukorras kabinetist välja viskab. Haiglatöötaja, kes patsiendi Suurkaevu jutule saatis, on esitanud haigla juhile kirjalikult ka oma arusaama asjast.

Suurkaevu sõnul on patsiendid siiani Mait Karlisega pigem rahul olnud, kuna tegemist on staažika ja kogenud arstiga. Juhtunu eest palub haigla kindlasti vabandust, kuid mis kujul seda tehakse, pole veel selge. "Enne tuleb kõik osapooled ära kuulata," lausus Suurkaev, kelle sõnul selliseid suhtekorralduslikke probleeme sageli ette ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles