Kange kapten teenis nelja riiki

Meelis Liivlaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Pruun Käsmu merekooli õpilasena.
Joosep Pruun Käsmu merekooli õpilasena. Foto: Eerik Kaarendi erakogu

Mereväe sajanda aastapäeva eel on sobiv meenutada meremehi, kes olid pärit Virumaalt. Vabadusristi kavaler Joosep Pruun oli pärit Virumaa rannakülast Käsmust. Mereväeohvitserina tuli tal teenida nelja riigi mereväes.

Joosep Pruun sündis 29. oktoobril 1893 Käsmus. Tema isa Johannes oli pärit Käsmu Pruunide põlisperekonnast, ema Maria oli samuti Käsmust.

Aimu Joosepi lapsepõlvest annab Rootsi Eesti Päevaleht 13. oktoobrist 1979, kust leiame, et Joosep Juhani poeg Pruun sündis Virumaal Palmse vallas Käsmu külas 30. oktoobril 1893 meremehe pojana. Oma isa, kel oli ligisõidukapteni kutse, kaotas ta juba noorena – isa jäi sügisel 1896 tormisel merel kadunuks. Noore poisina alustas Joosep meremehe raske elukutsega, sõites suvel laevapoisina purjelaevas ja istudes talvel koolipingis. Tema koolitee algas Palmse ministeeriumikooliga ning jätkus Käsmu ja Paldiski merekoolis, mille lõpetamisel omandas ta kaugsõidukapteni kutse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles