ELMIA allhankemess - miljon eurot minutis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Varek, SA Lääne-Viru Arendus­kes­kus koha­li­ke omavalit­suste konsultant.
Triin Varek, SA Lääne-Viru Arendus­kes­kus koha­li­ke omavalit­suste konsultant. Foto: Virumaa Teataja

Põhja-Euroopa suurimat allhankemessi on aastaid peetud Lääne-Viru maavalitsuse kaua­aegses sõpruspiir­konnas Jönköpingis Rootsi kuningriigis.

“See on koht, kus igas minutis sõlmitakse äritehinguid 1 miljoni euro ulatuses,” iseloomustas 8.-11. novembrini toimunud ELMIA allhankemessi messi peamänedžer Jonas Ekeroth.

Lätlased ja leedulased olid esindatud rohkem kui paarikümne ettevõttega, Eestist olid eraldi väljapanekud kolmel ettevõttel ning 14 olid end tutvustamas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) pinnal. Läänevirulasi nende seas seekord paraku ei olnud.

Igaaastasel allhankemessil on kokku 1200 osalejat rohkem kui 30 riigist, mis täidavad tihedalt neli suurt näitusehalli (pinnaga 18 000 m²), tahtjaid oleks veelgi rohkem, ära öeldi sel aastal 200 ettevõtjale, kuid 2012. a messiks on pinda 4000 m² võrra rohkem, ju osalejaidki. Messikülastajaid oli tänavu 14 500.

ELMIA allhankemess on tööstuse allhankemess: müüa pakutakse tootmismeetodeid, mitmesuguseid too­teid, pooltooteid ning komponente, materjale, töös­tus­disaini ja -arendust, tootmismasinaid ja -teenuseid.

Eesti ettevõtjad kinnitasid, et see on tähtsaim müügikoht Skandinaavias ja parim võimalus Rootsi turule sisenemiseks.

Paari osalemiskorraga ei pruugi küll veel suurt tulemust saavutada. Läänemaal asuva ettevõtte K-Met ASi esindaja Raivo Kallas rääkis, et nemad on kuuendat aastat messil, et kohtuda oma tänaste partneritega, näidata ennast konkurentidele, leida uusi ärikontakte ja vaadata arenguid, mis nende tootmisvaldkonnas on toimumas.

Allhankemessi peamänedžeri Jonas Ekerothi sõnul müüvad nad 40% uue aasta messipinnast ära tänavuse messi käigus ja kindlasti ollakse rõõmuga tervitamas messil ka Lääne-Viru ettevõtjaid.

Messil osalemiseks registreerimine on internetis väga lihtne ja korraldus professionaalne. Kulud on sarnased teiste sama klassi rahvusvaheliste ettevõtlusmessidega – 2011. aastal suurusjärgus 340 eurot stendipinna ruutmeetri kohta. Osalemiseks on võimalus taotleda EASi toetust. Samuti on Jönköpingi kommuun lubanud korraldada osalevatele Lääne-Virumaa ettevõtetele väikese täiendava programmi. Lääne-Viru maavalitsus ning SA Lääne-Viru Arenduskeskus omalt poolt aitavad hea meelega kaasa osalemaks 2012. aastal. Loodetavasti tekitab see Lääne-Virumaa ettevõtjate seas huvi.

SA Lääne-Viru Arenduskeskus ja Lääne-Viru maavalitsus ootavad tagasisidet maakonna ettevõtetelt, kes oleks huvitatud osalema külastusdelegatsioonis või ühisstendiga 2012-2013 messidel. Huvi korral ­võtta ühendust ettevõtluskonsultant Liivika Ivanoviga liivika@arenduskeskus.ee või maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Mati Jõgiga
mati.jogi@l-virumv.ee. Huvilistele saadetakse lisainformatsioon. ELMIA messide kohta saab informatsiooni aadressil http://www.elmia.se/.

ELMIA messikeskuses on igal aastal ligi 30 näitust või messi näiteks loomakasvatusest ja põllumajandusest, biokütustest. 2013. aastal tuleb seal väidetavalt maailma suurim metsandusemess ELMIA Wood. Toimub ka maailma suurim arvutikasutajate 3-ööpäevane DREAMHACK kokkutulek, mille osalejate jaoks valmistatakse spetsiaalselt tervislikumaid hamburgereid. ELMIA messikeskuse enamusomanik on Jönköpingi kommuun.

Lääne-Viru maavalitsus on algatamas koos Jönköpingi kommuunivalitsusega kogemuste vahetamist ettevõtluskeskkonna arendamisel. Rootsi omavalitsustel on ettevõtluskeskkonna paremate tingimuste loomine igapäevane tegevus. Näiteks Jönköpingil on sellisteks tegevusteks logistikakeskuse arendamine, kus hetkel on 100 ettevõtet ja 3500 töötajat, teadusettevõtluse arendamine koostöös Jönköpingi ülikooliga, aga ka prügi- ja energiamajanduse korraldamine, mis on märkimisväärse käibega majandustegevus omavalitsuse jaoks.

Loodetavasti saab esimene suurem kokkusaamine teoks järgmise aasta suvel ning meie sõpruspiirkonna edunäited mõjutavad positiivselt ka meie maakonna arengut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles