10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Puhkpillimuusikast Rakveres

Nii nagu igal asjal on on oma algus ja lõpp, nii on see ka muusikapalal, mille esitab orkester. Kuid et orkestril enesel on lõpp, tundub tänapäeval ebatõepärasena. Teame, et meie vabariigis on puhkpillimuusika tugeval alusel ja laialdaselt levinud ning selle ala viljelemisele pannakse praegugi väga suurt rõhku. Ent kui mitte terves meie rajoonis, siis vähemalt rajoonikeskuses on asi küll käest ära. On häbitegu, et ligemale kahekümnetuhandelise elanikuga linnas praktiliselt puudub võimekas puhkpilliorkester.

Seniajani eksisteeris siin neid kaks, üks Rakvere Metsamajandi, teine ETKVL-i Rakvere KIT-i klubi juures. Et metsamajandi orkestril puududb tänini dirigent, on ilmne, et niisugusel orkestril ei ole pikka eksisteerimisiga ja ta ei ole suuteline esitama muusikat sellisel kujul ning kõlal, nagu seda publik ja üldsus vajavad. ETKVL-i orkestri asutaja ja kauaaegse juhi sm. Abeli tervise halvenemise ja pensionile mineku tõttu võttis selle 1962. aastal üle sm. Sööt. Kuid aegade ja aastate jooksul oli orkestrist lahkunud või välja langenud palju mängijaid. Proovid olid ette nähtud üks kord nädalas. Kui nendestki jäävad pooled harjutused ära ja rohkem kui pooled orkestri liikmed puuduvad, siis ei saa kollektiivilt enam midagi nõuda.

10 aastat tagasi

Tormituul pillutas katuseid

Esmaspäeva õhtul möllanud torm lõhkus Kundas kahe suure kortermaja katuse, murdis hulgaliselt puid ja jättis tuhandeid inimesi elektrita. Torm saavutas haripunkti mõni minut pärast kella kaheksat, mil metsikud tuuleiilid haarasid kaasa kahe suure maja katuse Kundas Kasemäel. Kasemäe 11 majas elav Sulev Kool rääkis, et õuest kostsid küll mingid lahmatused, aga esialgu ei osanud ta nendele mingit tähelepanu pöörata. “Mamma vaatas aknast välja ja ütles, et mingid lollakad on hakanud õhtul rakette laskma,” sõnas Kool ja lisas, et tegelikult kukkusid katuselt langenud plekitahvlid elektriliinidele. “Sädemeid lendas tõesti kõvasti,” tähendas Kool. Kasemäe 11 maja sai kannatada kõige rohkem, tuul viis minema umbes 600 ruutmeetrit katuseplekki koos roovitise ja sarikatega. Kasemäe 15 katuselt lendas minema umbes 400 ruutmeetrit plekki. Kunda linnapea Allar Aroni hinnangul oli tegemist õnneliku õnnetusega, sest ükski inimene kannatada ei saanud. “Plekitahvlid ja prussitükid lendasid päris kaugele, kogu Grossi poe esine oli plekki täis ja mõne plekitüki oli lennutanud sadade meetrite kaugusele,” lausus linnapea. Tormituul lõhkus ka mõne aja eest avatud Kunda keskväljaku valgusteid ning kangutas paigast Kunda spordihoone fassaadi remondiks paigaldatud tellingud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles