Aktivistid ei süüdista tapamaja ega töötajaid

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere lihakombinaadi tapamaja ees rahuliku demonstratsiooni korraldanud noored ootasid saabuvaid seakoormaid läbilõikavast külmast tuulest hoolimata.
Rakvere lihakombinaadi tapamaja ees rahuliku demonstratsiooni korraldanud noored ootasid saabuvaid seakoormaid läbilõikavast külmast tuulest hoolimata. Foto: Meelis Meilbaum

Noored aktivistid hüplevad külmas ja püüavad sooja saada. German, kes aktsiooni lihakombinaadiga kokku on leppinud, teab, et päevas tuleb tapamajja viis kuni kuus rekatäit loomi: lehmi ja sigu. Esmaspäeva hommikul on tapamaja varustatud sigadega.

German ütleb välja arvu, kui palju on mitmes koormas sigu kokku, ning salgast käib läbi väike kahin. Osa langetab pea. Üldse on üsna rusuv meeleolu, mida ei saa võrrelda näiteks mõni aeg tagasi Rakvere lihakombinaadi ees toimunud pikettide aegu valitsenuga: siis oldi üldiselt rõõmsalt ja meeleolukalt häälestatud.

Eesti esimene vigil on plaanitud kestma kolm tundi, kella kümneni ennelõunal. Aktivistid ei tea, kas selle aja sees saabub veel mõni reka, sest oodatutest kolm tulid juba nii vara, et neil olnud loomad viidi tapamajja killugi kaastundeta. Umbes poole tunni möödudes paistavadki eemalt suure auto tuled ning väikeste õhupiludega varustatud järelhaagisega reka toob kohale uue koorma sigu.

Kuigi esimese hooga blokeerivad demonstrandid sõiduki liikumisteekonna, on kõigi ühtne sõnum tegelikult see, et Rakvere lihakombinaadi juurde pole tuldud mitte töötajaid või kombinaati ründama ega süüdistama, vaid loomade pärast. Üritust pingsalt jälgivad turvamehed paluvad aktivistidel reka tee siiski vabastada ja auto sõidab vaikselt tapamaja väravast sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles