Väike-Maarja tahab ühtlustada lasteaedade kohatasu

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja lasteaia vahvad mardisandid.
Väike-Maarja lasteaia vahvad mardisandid. Foto: Sirje Orro

Väike-Maarja vallavalitsus teeb volikogule ettepaneku kehtestada jaanuarist 2019 ühe lapse kohatasuks 20 eurot kuus ja kolme söögikorra maksumuseks päevas 1,70 eurot.

Rakke lasteaias tõuseks kehtiva määruse järgi 2019. aastal kohatasu 43,2 eurole kalendrikuus, sest kohatasu on seotud alampalgamääraga. Väike-Maarja valla teistes lasteaedades ei ole kohatasu ja alampalgamäär seotud, kuna selle tõusul ei ole üksühest seost lasteaiakuludega.

Väike-Maarja, Simuna ja Kiltsi lasteaias kehtib kindel kohatasu, mis on 20 eurot kuus ja mida ei rakendata kollektiivpuhkuse ajal (tavaliselt juulis). Lisaks tuleb lapsevanemal maksta toiduraha, mille suurus on 1,70 eurot päevas. Selle eest kindlustatakse lapsele kolmel korral päevas toitlustamine. Juhul kui laps puudub lasteaiast ja lapsevanem on sellest teada andnud, toiduraha maksta ei ole vaja. Rakke lasteaias toiduraha täiendavalt ei korjata.

Vallavalitsus on teinud vallavolikogule ettepaneku kehtestada 2019. aasta jaanuarist ühe lapse kohatasuks kakskümmend eurot kuus ja seda kogu ühinenud omavalitsuses. Lasteaia toidupäeva maksumuse kehtestab lasteaia hoolekogu ettepanekul iga lasteaia direktor ise.

Vallavanem Indrek Kesküla selgitas otsuse tagamaid: "Oleme juba terve aasta toimetanud ühise vallana ning pean ka lasteaedades osalustasude ühtlustamist mõistlikuks. Oleme viimastel aastatel suurendanud lasteaiaõpetajate töötasusid, võtnud Rakkesse tööle täiendavalt õpetajaid. Kuna tekkis väiksema lasteaiarühma loomise vajadus ja soovime võimaldada ka kõikidele lasteaiaõpilastele võimalust käia ujumas Väike-Maarja lasteaias. Leian, et ligikaudu üks euro päevas ja 1.70 kolme toidukorra eest on mõistlik hind. Loomulikult on tegelikud kulud lasteaedades kümneid kordi suuremad."

Lapsevanem, kellel käib Väike-Maarja valla koolieelsetes lasteasutustes ühel ajal kolm või enam last, on vabastatud kolmanda ja iga järgneva lapse eest osalustasu maksmisest. Rakke lasteaias kehtis 50-protsendine vabastus teise lapse puhul ning alates kolmandast lapsest vabastati vanem kohatasu maksmisest täielikult.

Ühtlasi saab Väike-Maarja vallast taotleda lasteaia toiduraha ja kohatasu kulude katmiseks sotsiaaltoetust. Avaldusi toetuse maksmiseks esitatakse kaks korda aastas, hiljemalt 20. septembriks ja 20. jaanuariks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles