Vaade: reeglid ja praktika politseis

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Herm.
Toomas Herm. Foto: Virumaa Teataja

Tänases lehes on lugu sellest, et Tartu ringkonnakohus tühistas süüdimõistva otsuse, mille esimese astme kohus tegi ekspolitseinik Anton Golubevi kohta. Mees oli töölt vabastatud Ida prefektuuris korraldatud sisejuurdluse tulemusena juba varem.

Mõistagi kaalub Golubev nüüd koos juristiga, kas mitte vaidlustada ka tema töölt vallandamine. Kui uskuda Golubevi, oli sisejuurdluse otsus juba ette teada. Selle juht olevat kohe pakkunud, et Golubev politseist omal soovil lahkuks.

Lugu ise aga on tõesti müstiline: vendadel Tsjupadel õnnestus kuue politseiniku nina all peksta poolsurnuks kuriteos kahtlustatav. Aga siin hakkamegi vaatama reegleid ja praktikat. Peksmislugu kõlab uskumatuna. Kes aga teavad paremini vangla taustaga inimesi, Tsjupadel see taust on, siis pole imestada midagi. Pole harvad juhtumid, kus vangla ülemale kingitakse sünnipäevaks töötav püstol. Tulirelva vanglas hoidmine on ülimalt keeruline, liiati veel selle valmistamine. Asi siis kuue politseiniku nina all keegi poolsurnuks klohmida.

"Pole harvad juhtumid, kus vangla ülemale kingitakse sünnipäevaks töötav püstol."

Anton Golubev vihjas juba kohtuprotsessil, et sündmuse juhtimine on Ida prefektuuris hägune. Reeglite järgi juhib politseis sündmust esimesena sündmuskohale saabunud politseipatrulli vanem. Kui aga aja möödudes tuleb kohale mõni kogenum või auastmelt vanem, siis tema. Kõnealuses juhtumis ei tulnud sündmuskohale mitte ainult kolm politseipatrulli, vaid ka uurimisgrupp. Samas peab sõnaselgelt juhtimise üle võtmisest teada andma, aga Golubevi ütlusel pole ta seda politseis töötatud aastate jooksul kordagi kuulnud.

Jällegi võib ju vaielda, et reeglid reegliteks, teinekord kipuvad need asjade kulgu isegi segama. Aga kui midagi juhtub, siis aetakse juuksekarv ka pooleks.

Nimetatud politsei sisejuurdlus ei kannata üldse kriitikat. Muidugi juhul, kui peab paika Golubevi väide, et uurimist alustamata tehti talle ettepanek politseist lahkuda.

Juhtum lisab soola ja muid maitseaineid valmivale supile, mis kardetavalt tuleb kogu ühiskonnal ära helpida. Nimelt politseinike read hõrenevad ja lähitulevikus täitub 900 mundrikandjal eripensioniks vajalik staaž. Pole siis imestada, kui ühel heal päeval pätid mõne väiksema politseijaoskonna lihtsalt laiali peksavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles