Kõige kindlam viis fotosid säilitada on ... paberil

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Meilbaum (vasakul) uurib koos Vladislav Musakkoga filmilinti, millega tehti fotosid paarkümmend aastat tagasi. Tänapäeval pole vaja pilte pingsalt vastu valgust uurida, vaid saab mugavalt arvutis toimetada. Ka vanadelt filmilintidelt saab foto igal juhul kätte ning nüüdisaegse tehnika abil on võimalik ka kvaliteeti paremaks muuta.
Meelis Meilbaum (vasakul) uurib koos Vladislav Musakkoga filmilinti, millega tehti fotosid paarkümmend aastat tagasi. Tänapäeval pole vaja pilte pingsalt vastu valgust uurida, vaid saab mugavalt arvutis toimetada. Ka vanadelt filmilintidelt saab foto igal juhul kätte ning nüüdisaegse tehnika abil on võimalik ka kvaliteeti paremaks muuta. Foto: Toomas Herm

Pildistamine pole eales olnud nii lihtne kui nüüd: klõps telefoniga – ja valmis. Paari näpuliigutusega saab foto saata sõbrale, laadida arvutisse või talletada pilve. Kui aga pildifailid kipuvad kuhjuma, mälumaht täis saama ja õiget üles ei leia? Fotograafid, kes iga päev sadu kaadreid üles võtavad ja talletavad, annavad nõu.

Postimehe fotograaf Eero Vabamägi ütleb, et kui on plaan telefoniga tehtud pilt ka kunagi paberile panna, tuleks esimese asjana kontrollida telefoni seadetest üle, kas valitud on suurim võimalik resolutsioon.

Foto tegemisel soovitab ta arvestada pildistamise rusikareeglitega ning võimalusel kulutada pildi sättimisele veidi rohkem aega. Näiteks jälgida, et valgus tuleks pildistaja selja tagant ja seda oleks võimalikult palju. “Kuna telefoni iga pilt raha ei maksa, tasub teha neid rohkem, et saaks pärast parima välja valida. Telefoni kaamerate välk väga abiks ei ole, kui vähegi võimalik lisavalgust kasutada, siis tuleks seda teha,” annab Vabamägi nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles