Mardisandid Itaaliast tulid härja ja saatusega

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia folkloorirühm Boes and Merdules andis etenduse Väike-Maarjas.
Itaalia folkloorirühm Boes and Merdules andis etenduse Väike-Maarjas. Foto: Kristel Kitsing

Mardisandid Itaaliast – folkloorirühm Boes and Merdules Sardiiniast – tegid mardipäeva paiku kiire külaskäigu Lääne-Virumaale Väike-Maarjasse, kus tutvustasid algkoolilastele etendusega Sardiinia karnevali- ja maskikombestikku.

Eesti folkloorinõukogu tegevjuht Monika Tomingas ütles, et eesti mardikommetes ja itaalia karnevalikommetes leidub nii sarnast kui ka erinevat. “Sarnast on nii palju, et me mõlemad kostümeerime ennast ja läbi tegevuse peletame eemale kurje vaime. Neil on suured kellad küljes, mis aitavad seda teha. Meil on mitmesugused laulud ja head sõnad. Samuti küsime mõlemad almusi. Neil on selleks tegelane Filonzana, kes ketrab inimeste elulõnga ning küsib neilt lonksukese juua ja ampsu süüa. Samuti kostitavad pealtvaatajad vahel väsinud härgasid,” selgitas ta.

Itaallaste karnevali põhipäev on 16. jaanuar, mil nad tähistavad püha Antoniuse päeva. “Siis süütavad nad ka lõkked. Kuid neid kostüüme kantakse ka teistel karnevalidel, mis toimuvad jaanuarist märtsi lõpuni,” sõnas Tomingas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles