Virulased kergitasid Kärdlasse kännukuuse

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärdlat hakkab ehtima Hando Kuntro ja Piret Smagari loodud kännukuusk “Juured”.
Kärdlat hakkab ehtima Hando Kuntro ja Piret Smagari loodud kännukuusk “Juured”. Foto: Kalev Kotkas

Kärdla keskväljakule jõuludeks valmiv installatsioon “Juured”, mille sõnum on kutsuda hiidlasi tagasi oma juurte juurde, valmib virulaste Hando Kuntro ja Piret Smagari mõtte- ja kätetööna.

Jõulupuu sümboliseerib perekonda, kelle järelpõlvi võib elu olla viinud kodusaarest kaugele, aga kelle juured on Hiiumaal. Hiidlased said inspiratsiooni Rakverele kuulsust toonud omanäolistest jõuluinstallatsioonidest ning küsisid nõu nende autorilt Teet Suurelt. Kunstnik käis korra Kärdlas Hiiumaa vallavalitsuses võimalusi arutamas ja pakkus välja, et kohalikuks taaskasutatavaks materjaliks võiksid olla kännud. “Jutuks see jäigi. Rohkem ma sellega pole tegelnud. Minu soovitus piirdus materjaliga. Valmiva teose idee ja teostus on otsast lõpuni Hando Kuntro ja Piret Smagari looming,” rõhutas Teet Suur.

Hiiumaa vallavanem Reili Rand rääkis, et kuna ta on imetlenud Teet Suure jõuluinstallatsioone Rakveres, soovis ta sellist julgelt eristuvat lahendust leida ka Hiiumaale. “Kui Teet Suur siin käis, rääkis ta lugu, kuidas Rakvere “kuused” sündisid. Ta pakkus välja kontseptsiooni, kus kände kasutades saaks anda installatsioonile sisulise sõnumi – kõnelda juurtest,” ütles Rand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles