Juhtkiri: vaikne kena kohakene

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere linn tellis mürauuringu nii nagu paljud teised linnad. Seadus on ette näinud korra, et omavalitsus uurib teatud aja tagant, kuidas on piirkonnas müraga, ja teeb sellest omad järeldused. Iseenesest hea, kui elanike heaolu peale mõeldakse. Miinuseks on aga see, et mürakaart, millega tegelikult suurt midagi peale hakata ei ole, maksab päris palju.

Rakvere linna mürakaardi põhjal on lärmakamad piirkonnad seotud tööstusega, raudteega või tiheda liiklusega. Inimesed aga, kes nois kantides elavad, probleemi ei tunneta. Tõsi, eks harjumine mängib tähtsat rolli.

Aga võime ikkagi tõdeda, et müraga meil siin probleeme ei ole. Sõidab mõnikord rong, mürisevad autod. Liiklusmüra üle ka nagu nuriseda ei passiks, sest kes on elukohaks valinud tiheasustusega piirkonna, peaks arvestama, et inimesed ei sõida kõik jalgrattaga ega sahista kõndides vaikselt susse.

Valdavalt on aga ikka kurdetud selle üle, et Rakvere linnas on liigagi vaikne, sest siginat-saginat palju ei kohta, eriti just nädalalõppudel. Välja arvatud kaks poppi piirkonda: Aqva spordikeskuse ümbrus ja Põhjakeskuse parkla. Kui küsida, kus meie “mürajad” on, siis on vastus selge: trennis või šoppamas.

"Kuna müramuret meil ei ole, võiks arvata, et väikelinnas on elanike tervis tugevam ning tervelt elatud aastaid jagub kauemaks kui näiteks Tallinnas."

Kuna müramuret meil ei ole, võiks arvata, et väikelinnas on elanike tervis tugevam ning tervelt elatud aastaid jagub kauemaks kui näiteks Tallinnas. Teadupärast võib ju liigne müra tekitada kõrvade kohinat, kuulmislangust, kas ajutist või püsivat, kahjustada võib saada närvisüsteem ning tekkida võivad uimasus, närvilisus, peavalu, häiruda ainevahetus ja hormonaalne tasakaal.

Võime julgelt öelda, et müra meil probleemiks ei ole. Kui Rakveres mitte, vaevalt maapiirkondadeski. Kas siis on vaja kulutada raha ja koostada riiklikul ettekirjutusel kaarte lihtsalt linnukese kirja saamise nimel? Eks sellist bürokraatiat, asjade tegemist tegemise nimel, ole veelgi.

Olulised on mingid alusdokumendid, mille koostamiseks tuleb kulutada aega ja raha, kuid mida hiljem keegi riiulist tolmu seest üles otsimagi ei vaevu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles