Juhtkiri: hindamatu nõu nõialt

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Kui inimese elus on kätte jõudnud selline punkt, kust enam oma jõudude või mõistusega edasi minna ei oska, siis tuleb abi otsida. See võimalus oli pühapäeval Rakveres, kui teatrikohvikusse olid kogunenud nõiad saatest “Eesti selgeltnägijate tuleproov”. Pääs nõianõuandlasse maksis 15 eurot.

Ülemäära palju rahvast kohvikusse tulnud ei olnud. Ei tea, kas peeti hinda krõbedaks või pole Rakveres massiliselt saate fänne, sest arvamus, et selgeltnägijate saade pole popp, ei pea kindlasti paika: see on erakordselt popp, tohutute vaatajanumbritega. Nii et need saatesse armunud elavad võibolla peamiselt mujal ... Samal ajal polnud hind ju üldse kõrge, sest 15 euro eest võis küsida nõu kaheksalt nõialt! Mõelda, see teeb ju kaks eurot nõia kohta, mitte kuskil mujal ei ole maagiabi võimalik nii soodsalt saada. Ja muide, nõiad olid leebed, kannatlikud, ei kiirustanud kuhugi, pühendasid igale inimesele nii palju aega, kui vähegi said.

"Tähtis pole aga see, miks inimesed sinna ei tulnud,­ pigem ikka see, miks nad tulid. Kas tõesti lootuses­ saada abi, kui tegelikult oleks olnud väljapääs olukorrast politseile teatamises või arsti juurde minekus?"

Tähtis pole aga see, miks inimesed sinna ei tulnud, pigem ikka see, miks nad tulid. Kas tõesti lootuses saada abi, kui tegelikult oleks olnud väljapääs olukorrast politseile teatamises või arsti juurde minekus? Või usus kuulda, et ees on hea ja helge tulevik, et kõik saab korda, kõik läheb veel hästi? Ehk on sedagi inimestele vaja. Lihtsalt head sõna. Täiesti võimalik. Kui mõni inimene (kohal oli päris arvestatav hulk mehi, see ei olnud naiste üritus) läks tinahallil pärastlõunal teatrimäest alla, uus lootus südames põksumas ja kivi sealt kuskile kadunud, pole see ka teps mitte halb, eks ole.

Praegu näib olevat just selline aeg, mil inimesed pöörduvad abi saamiseks pigem alternatiivmeditsiini kui arstide poole, pigem nõidade kui politsei või juristi poole. Arsti juures on visiiditasu viis eurot, 15 euroga saab aga juba koti kartuleid, liitri viina või maksta ära riigilõivu tsiviilasja algatamiseks kohtus.

Abi saab nimetatud võimaluste kasutaja igatahes, ja võimalik, et isegi garanteeritumalt kui nõia soovitusi kuulda võttes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles