Juhtkiri: kallid jõulud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Poeaknal võbelevad jõulutuled, kulla- ja hõbeehtes klaasmunad kutsuvad ostma, kuigi hind on krõbe. Nutikamad ootavad, mil pühad mööduvad, et siis soodushinnaga paar kuulikest ikkagi soetada, uut aastat ootama. Jõuluks kodu ehtida soovivad ju peaaegu kõik inimesed.

Aga kuidas kaunistada? Trendid vahelduvad jõulumoes samamoodi nagu mujalgi. Kes trende järgib, see peab igal aastal mullused kaunistused kappi jätma ning uue komplekti soetama. See aga tähendab päris suurt väljaminekut. Keskmine inimene kaunistab kodu ja jõulupuud kõige käepärasega.

Öeldakse, et ilusti on kaunistatud see puu, mis pakub kõige enam rõõmu. Ilusaks teeb puu see, kui lapsed seda ise kaunistada saavad ja tohivad ise ka otsustada, mida sinna riputada – läikivaid kulinaid või käbisid või kõike läbisegi. Ka täiskasvanud võivad ehtides oma fantaasia vabaks lasta ja lapsepõlve meenutada. Ehtimine on rõõm. Ja see teebki puu ilusaks.

Ilusaks teeb puu see, kui lapsed seda ise kaunistada saavad ja tohivad ise ka otsustada, mida sinna riputada – läikivaid kulinaid või käbisid või kõike läbisegi.

Ka kodu kaunistamisel kehtib sama põhimõte – järgida sisetunnet. Kui süda ei saa muidu rahu, siis tuleb vist ikka osta need kõige kallimad ja moodsamad ehted. Iseasi, mis nendega aasta pärast peale hakata. Kunstnik Teet Suur on avaldanud mõtte, et hea oleks seekord jõulukaunistused ostmata jätta ning otsida kapist välja ja sättida kodu kaunistama vanad armsad asjad, mõelda nendega seotud lugudele ja inimestele. Isemoodi nostalgiliselt pidulik on riputada kuuse külge ehet, mida sättisid sinna juba lapsepõlves, või hõbedast käbi, mis kaunistas vanemate või vanavanemate kuusepuud.

Jõulud on igavikule mõtlemise, enda ja perega olemise aeg, tundeküllane aeg. Jõulutulukeste ja -ehete eesmärk on pakkuda pimedal külmal ajal soojust ja valgust. Nii ongi ehk suurim väärtus neil ehetel, mis on ise tehtud, või neil, mis leitud vanaema kapipõhja ununenud vanast kastist. Natuke tolmused, siit-sealt mõranenud, aga ikkagi ilusad ja kuidagi rohkem päris kui kassikullased kuulid poeriiuleil. Ei maksa ka unustada, et odavate jõulukulinate valmistamiseks kasutatakse pahatihti odavat tööjõudu ja alamakstud inimene on selle sädeleva kulla-karra valmis teinud oma tervise hinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles