Stardipüstolite kasutamine reguleeritakse seadusega

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stardipüstolitega seonduvate ohtlike juhtumite hulk nii Eestis kui ka mujal Euroopas on suurenenud, uuest aastast reguleerib selle kasutamist relvaseadus.
Stardipüstolitega seonduvate ohtlike juhtumite hulk nii Eestis kui ka mujal Euroopas on suurenenud, uuest aastast reguleerib selle kasutamist relvaseadus. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Uuest aastast lisatakse relvaseaduse muudatusega seadusesse hoiatus- ja signaalrelvad, nagu raketi- ja stardipüstolid. Lisaks sätestatakse seaduses tulirelvast ümber ehitatud akustilised relvad, milles kasutatakse vaid paukpadruneid.

Siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna nõuniku Sven Põierpaasi sõnul on muudatus vajalik, kuna varem ei olnud stardipüstolite kasutus seaduses reguleeritud. "Samas on suurenenud stardipüstolitega seonduvate juhtumite hulk nii Eestis kui ka mujal Euroopas. Näeme, et nii hoiatus- kui ka signaalrelva puhul peab relva soetamise, omamise ja valdamise vanusepiirang olema 18 aastat. Lisaks relvadele kehtestatavad tehnilised nõuded raskendavad oluliselt nende ebaseaduslikku ümberehitamist,“ lisas Põierpaas.

Relvaseaduses sätestatakse akustilisteks relvadeks ehk vaid paukpaduneid laskvaks relvaks ümber ehitatud tulirelvade nõuded ja kasutamise kord. Akustilisi relvi kasutatakse ajalooliste sündmuste taasetendamisel, näiteks sõjaajaloo festivalid, võidupüha ja iseseisvuspäeva tähistamisel. Kuna akustiline relv näeb välja nagu päris tulirelv ja on ka töökorras, siis hakkavad sellele kehtima samasugused nõuded nagu tulirelvale. "See tähendab seda, et akustilised relvad tuleb samuti politsei registreerida, relvaomanik peab sooritama teooriaeksami ja relv kantakse omaniku relvaloale,“ sõnas Põierpaas.

2019. aastast laieneb ka tulirelva oluliste osade loetelu. Lisaks relvarauale, -lukule ja trumlile lisanduvad tulirelva oluliste osade hulka relvaraam, relva lukukoda, püstolikelk ja sulgur. See tähendab seda, et kui inimesel on kodus varasemast ajast relvaraam, mis ei ole registreeritud, siis uue aasta algusest peab selle politseis registreerima, vajadusel taotlema relvaloa. Lisaks on üks võimalus relvaosa võõrandada või anda politseile üle hävitamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles