Osalus- või otsedemokraatiast Haljala vallas

, Haljala vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leo Aadel.
Leo Aadel. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kogukonnaliikmete kaasamiseks, nende arvamuse väljaselgitamiseks ning ära­kuulamiseks oli minevikus ja on olevikus mitmesuguseid võimalusi, nagu Vana-Kreeka agoraa, Novgorodi veetše, presidendi kärajad, arvamusfestival, Facebook või näiteks rahvaküsitlus.

Samuti aitavad avaliku võimuga dialoogi edendada loodud koostöökogud ja teised partnerluse vormid, avalikud diskussioonid, demonstratsioonid, kodanikualgatused, survegrupid, muud ühendused ja sotsiaalsed liikumised, äärmuslikul juhul ka kodanikuallumatus.

Osalus- ja otsedemokraatia on üks tõhusamaid kodanikuühiskonna toimimise aluseid, mis võimaldab rahvast vahetult otsustusprotsessidesse kaasata. Iga olulise poliitilise küsimuse üle arutlemine peab toimuma viisil, et kaasatud on võimalikult palju neid kogukonna liikmeid, keda see kõnetab. Rahvaküsitluse abil saab riik või vald küsida rahva käest siduva iseloomuta arvamust rahva meeleolude ja hoiakute kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles