Kaemus: meie igapäevast keemiat

Martin Pent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Keemia õhtuõpik", Jüri Liiv
"Keemia õhtuõpik", Jüri Liiv Foto: Internet

“Keemia õhtuõpik” Jüri Liiv 2018

See kõik sai alguse tule süütamisest ja joovastava joogi kääritamisest igiammusel, hämaral ajal – ja vaadakem inimeste keemiateadmisi nüüd! Keemiadoktor Jüri Liiv innustus mõttest kirjutada üks keemiaõpik tavainimesele pärast seda, kui tema osalusel valminud kooliõpik õpetajate hävitava hinnangu osaliseks oli langenud. Olevat liiga palju kirjeldust ja liiga vähe ülesandeid.

Nüüd on maailmas puhtinimliku trotsi ajel üks keemiat selgitav ja rohkelt illustreeritud raamat rohkem, ent häda pole sellest küll, ikka lugeja on see, kes väljub võidumehena.

Käsitletud teemaring on ammendav, alustades keemia kui teadusharu ajaloost, peatudes põgusalt arvukatel praktilise elu tahkudel, sealhulgas olmekeemial, ning lõpetades ekskursiooniga kõikide elementide juurde eraldi, rõhuga mõistagi meile elulise tähtsusega elementidel koos nende erisuguste ühenditega.

Tekst pole kuiv. Autor ei jäta kasutamata võimalust ihuda hammast kõikvõimalike šarlatanide kallal, kelle teadmistel keemiast pole teadusega mingit pistmist ja kes tegelevad ennem inimeste lollitamisega. Iseäranis mahukad on selgitused toitumise temaatika juures.

Kui lugeda tavameedia pealkirju, siis on pilt trööstitu: söö sa liha või kala, piima või kommi, lõpuks saad ikkagi vähi ja sured. Liiv pakub lohutust mööndes, et toitumise biokeemia on iseenesestki mõista indiviiditi erinev, kuid põhiline on hoida menüü mitmekesine ning hoolitseda selle eest, et tarbitav energiakogus oleks tasakaalus kulutatavaga – siis on kõik korras. Täpselt sama ütlevad teisedki lugupeetud eksperdid, kel erialaharidus.

Siin-seal sisse lipsanud üksikud kirjavead ei riku üldist pilti. Autor räägib tõtt: raamat “sobib kasutamiseks nii õhtusel kui ka päevasel ajal”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles