Vajangu küla kardab sigalahaisu paisumist

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Markilo soovib Vajangu sigalat laiendada. Kohalikud elanikud kardavad, et sellega kaasneb haisureostuse suurenemine.
OÜ Markilo soovib Vajangu sigalat laiendada. Kohalikud elanikud kardavad, et sellega kaasneb haisureostuse suurenemine. Foto: Marianne Loorents

Tapa valla Vajangu küla elanikel on lahenduseta mure: edelatuulega levib asulas lausa väljakannatamatu hais. See pärineb kolmest küla ümbritsevast laudakompleksist, kusjuures eriti hulluks peetakse OÜ Markilo sigalast lenduvaid “aroome”.

Kui seniste haisupahvakutega ollakse Vajangul niivõrd-kuivõrd leppinud, siis järgmine hirm on sealsetel elanikel juba ukse taga: OÜ Markilo on avaldanud soovi oma sigalat laiendada. Protsessiga on jõutud päris kaugele, sest juba on toimunud sigala laiendamise keskkonnamõju hindamise avalik arutelu ja ühtki seaduslikku põhjust laiendamisele käsi ette panna ei paista leiduvat.

Vajangu rahvas pole muidugi käed rüpes istunud. 2017. aastal koguti kolme-nelja päevaga hulk “ei”-allkirju, mis kadusid kusagile sahtlisse või mappi – igatahes nende olemasolu ametlikes paberites ei kajastu. Keskkonnamõju hindamise avalik arutelu korraldati tööpäeval Rakveres, kuigi kohalik kogukond ja ka vald soovinuks näha seda sündmuste tulipunktis ehk Vajangul. Aga ükski seadus ega määrus ei sätesta, kus ja millal peab selliseid toiminguid tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles