Kosmos on osake argipäevast

Merly Raudla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla esines Brüsselis oma raportiga.
Andres Jaadla esines Brüsselis oma raportiga. Foto: Euroopa Liidu Regioonide Komitee

Paar aastat tagasi hakati Brüsselis Euroopa kosmosestrateegia raportit koostama ning küsiti osalejatelt, kes oskab regionaalse tähtsusega kosmoseprojekte nimetada ja kes tahaks raporti koostamist enda peale võtta. Endine Rakvere linnapea Andres Jaadla meenutas, kuidas Tartu ülikooli üliõpilased ESTCube-1 orbiidile lennutasid, ning euroliidu kosmosestrateegia raportöör oligi leitud.

Praeguseks on Jaadla koostanud juba kaks kosmoseteemalist raportit. Mõlema puhul on suure töö tegijateks olnud Rakverega seotud inimesed. Esimese raporti kirjutamisel tegi Jaadla koostööd Rakvere gümnaasiumi vilistlase, Tartu observatooriumi direktori Anu Reinartiga. Teise raporti koostamisel oli eksperdiks Rakvere linna aukodaniku Edith Kotka-Nymani tütar, Tallinna tehnikaülikooli õiguse instituudi külalisprofessor Kat­rin Nyman Met­calf.

Kahe aastaga on Andres Jaadla enda sõnul valdkonna üldteadmised omandanud ja suudab kosmose arengusuundi üle Euroopa mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles