Keskerakond juhib, reformierakonna ja EKRE toetus võrdsustus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Erik Prozes

Ühiskonnauuringute instituudi tellitud ja Turu-uuringute AS-i aasta alguses tehtud küsitlusest selgub, et populaarseim on jätkuvalt keskerakond, kuid teist ja kolmandat kohta jagavad võrdse toetusega reformierakond ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE).

3.–9. jaanuarini korraldatud küsitluse kohaselt on 26 protsendiga populaarseim partei keskerakond, kellele järgnevad võrdse 20-protsendise toetusega reformierakond ja EKRE. Neljandal kohal on 12 protsendiga Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ning viiendal üheksa protsendiga Isamaa. Valimiskünnise ületab seitsmeprotsendise toetusega ka Eesti 200.

Ühiskonnauuringute instituudi igas küsitluses palutakse vastajatel muu hulgas öelda oma erakondlik eelistus. Eelmise aasta viimane küsitlus korraldati 13.–19. detsembrini. Aastalõpu seisuga võrreldes pole erakondade toetusprotsentides märkimisväärseid muutuseid toimunud.

“Kuigi kõik muutused eelmise aasta lõpuga võrreldes jäävad statistilise vea piiresse, on reformierakonna toetuse puhul näha pikemas plaanis langustrendi, mis on nende praeguse toetuse langetanud EKRE-ga samale tasemele,” sõnas ühiskonnauuringute instituudi analüütik Art Johanson.

“Samal ajal tõusvas trendis näib olevat keskerakonna ja Isamaa toetus ning EKRE ja Eesti 200 toetus püsib paigal.”

Aasta esimeste reitingute põhjal pääseks riigikokku kuus erakonda. Keskerakond saaks 30 kohta, reformierakond ja EKRE kumbki 22 kohta, SDE 13 ja Isamaa kaheksa kohta ning Eesti 200 kuus kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles