Linn oli vaikne kui haud

Odette Kirss
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palermo ühishaudade lahtikaevamisele kogunes väga palju inimesi.
Palermo ühishaudade lahtikaevamisele kogunes väga palju inimesi. Foto: arhiiv

1919. aasta alguseks oli vabadussõda kestnud juba üle kuu ja punavägi jõudnud Tallinna lähistele. Lühikese ajaga oli Eesti vabariik suutnud luua oma, küll väikese, ent korralikult relvastatud armee.

Relvaabi saadi Inglismaalt, Tallinnasse jõudsid Soome vabatahtlikud. 2. jaanuaril andis sõjavägede ülemjuhataja kindralmajor Johan Laidoner käsu asuda vastupealetungile. Vaenlase tagasilöömist alustati Valkla ja Kehra all. 9. jaanuaril vabastati Tapa. Samal õhtul saatis Laidoner kindral Aleksander Tõnissonile, Viru rinde ülemale, telegrammi: “Vaenlane on taganemisel ja meie peame kiiresti seda oma kasuks tarvitama ja edasi tungima, et lõpulikult tema jõudu murda. Esimese diviisi ligem ülesanne on Rakvere oma alla võtta.”

12. jaanuaril 1919 jõudsid Rakverre peaaegu ühel ajal Eesti ja Soome väeüksused. Eesti armee luurajad tulid Tõrma küla poolt läbi tammiku ja Palermo, Soome vabatahtlikud aga põhja poolt, piki Haljala (Nortsu) teed. Kohtuti Kukekülas raudtee lähistel. Selleks ajaks olid punaväelased ja enamlikud võimumehed linnast lahkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles