10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Mis tähendab hoida kooli au ja head nime?

Niisugune teema oli antud mullu kevadel 8-kl. koolide eesti keele eksamiks. Millegipärast ei tahtnud õpilased sel teemal kirjutada. Miks see nii on? Kas õpilasele ei ole kallis oma kooli hea nimi ja au? Igatahes oli see nime- ja auküsimus õpilastele nii kauge, et ei oleks üleliigne sel teemal veidi mõtteid mõlgutada.

Kui ma kunagi väga ammu koolis käisin, ütles meie kooli direktor iga kord õpilasi koolivaheajale saates: “Ärge meie koolile häbi tehke!” Olin alati sellest meeldetuletusest solvunud, sest arvasin, et eelkõige häbistaksin küll iseennast, oma vanemaid ja võib-olla ka kooli. Teadsin, et oma vanemaid ei tohi häbistada, sest nad olid lugupeetud inimesed ja ma ise austasin ning armastasin neid. Nii oli lausa võimatu kooli häbistada, sest sisetunne oskas juba määrata, mis sobib, mis mitte.

Nüüd, koolmeistrina töötades, pole ma söandanud seda õpilastele alatihti öelda. Võib-olla asjata. Vaja oleks siiski panna õpilased mõtlema oma kooli heast nimest ja aust, et nad harjuksid seda teadlikult hoidma ja kaitsma. Et õpilased väga hõlpsasti oma kooli head nime määrivad, pole just haruldane nähtus. Kord Saaremaal klassiga ringi sõites jäime Kihelkonna 8-kl. Kooli internaati ööbima. Mulle lötsilöödud veeämbrit ulatades öeldi vabandades: Keila Keskkooli poisid lõid ämbriga jalgpalli.” Arvatavasti öeldi need sõnad kõigile seal ööbivatele ekskursioonidele.

Näiteid on õpetaja A. Kuusemetsa loos teisigi.

10 aastat tagasi

Gaasi kõrge hind tõstab küttekulud lakke

Selle küttehooaja kaks esimest külmemat kuud on möödas ning praegu koostavad raamatupidajad detsembrikuu küttearveid, millel kajastuvad numbrid on oluliselt suuremad kui mullu.

Alates möödunud aasta novembrist hakkasid ASi Rakvere Soojus hoolduspiirkonnas kehtima uued soojusenergia piirhinnad: Rakvere võrgupiirkonnas 1128,90 krooni MWh ja Näpi võrgupiirkonnas 1151,72 krooni MWh, millele lisandus 18% käibemaks. Hinnatõus oli karm, sest võrreldes mullusega, tuleb tänavu kütte eest ligi poolteist korda ehk 48% rohkem tasuda.

Hinna kinnitas Rakvere linnavalitsus möödunud aasta suvel. Hinnatõusu põhjustas Venemaalt ostetava maagaasi hinna tõus. Gaasi hind oleneb omakorda maailmaturul müüdavate naftasaaduste maksumusest. Teatavasti tõusis eelmise aasta teisel poolel nafta hind enneolematult kõrgele, mis tõstis ka maagaasi hinda.

ASi Rakvere Soojus juhiabi Piret Varese sõnul on uus hind kehtinud kaks kuud ning seni pole veel teada, kuidas see mõjutab klientide maksevõimet. Varese ütlusel novembrikuus maksuvõlglasi ei olnud. Kuigi mullune detsember oli mõnevõrra külmem tunamullusest, ei olnud soojatootmine selle tõttu oluliselt suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles