Repliik: kurjakuulutava taustaga nimi

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Ojaperv
Aivar Ojaperv Foto: Vladislav Musakko

Erakonna Eesti 200 nimega on üks igavene jama. Kui see organisatsioon kodanikualgatusest parteiks hakkas muutuma, selgus, et sama nime on MTÜ Eesti Kultuuri Koda juba patentinud. Tekkivat erakonda see ei heidutanud ja nüüd ongi meie poliitikas partei nimega Eesti 200.

Irvhambad, palgalised trollid või mõned muud on hakanud aga kõnealust erakonda netikommentaarides kutsuma nimega Gruz 200. Tegemist on venekeelse sõnaga, mis tõlkes tähendab “koorem”, “last”. Nooremad või sõjaajaloost mittehuvituvad inimesed ilmselt ei tea, et see on äärmiselt pahaendeline märgusõna.

Nimelt kasutasid (ja ilmselt kasutavad ka praegu) kutsungit “Gruz 200” Nõukogude sõjaväe transpordilennukid, mille laadungiks olid tinakirstud hukkunud sõjameeste säilmetega. Eriti levinuks muutus see kutsung 1979. aastal alanud Nõukogude Liidu – Afganistani sõja ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles